Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 

Інформація

У кінці лютого — початку березня 2014 року військові Російської Федерації без розпізнавальних знаків, за допомогою озброєних формувань російських «козаків», учасників, так званої, «самооборони Криму», здійснили окупацію частини території України – Автономної Республіки Крим.

Протиправне відторгнення Криму та міста Севастополь від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб'єктів Російської Федерації було здійснено протягом березня 2014 року.

Анексія Автономної Республіки Крим не визнається Україною та міжнародною спільнотою. Так, зокрема: Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію щодо підтримки територіальної цілісності України; Парламентська асамблея Ради Європи засудила Російську Федерацію за анексію та приєднання Криму і закликала Росію вивести війська з території півострова; Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) прийняла Бакинську декларацію, у якій, зокрема, наголошується на необхідності дотримання принципів недоторканості кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівності прав і самовизначення народів, закріплених у Гельсінському заключному акті, і закликала Російську Федерацію скасувати анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова внаслідок російської окупації вважається тимчасово окупованою територією.

Зухвало нехтуючи нормами міжнародного права та законодавства України, окупаційна влада грубо порушує права громадян України, які проживають на території Автономної Республіки Крим, обмежуючи їх у праві на свободу, безпеку, особисту недоторканність, свободу слова, совісті та віросповідання, власності тощо.

Під час здійснення досудових розслідувань кримінальних проваджень, прокуратура АР Крим активно взаємодіє з громадськими правозахисними організаціями, у тому числі міжнародними. Прокуратурою АР Крим зареєстровані кримінальні провадження та ведеться розслідування щодо 116 фактів обмеження прав громадян на території півострову у зв’язку з їх політичними переконаннями, етнічним та релігійним походженням.

Детальна інформація щодо стану досудового розслідування кримінальних проваджень про порушення прав і свобод людини, приниження національної честі і гідності викладена у відповідних розділах цього Реєстру.

Перебіг подій

23.02.2014. У місті Севастополь відбувся мітинг проросійських сил, на якому було оголошено недовіру голові Севастопольської міської державної адміністрації В. Яцубі та обрано головою міста російського бізнесмена О. Чалого.

Водночас, лідером партії «Руський блок» Г. Басовим було заявлено про створення загонів, так званої, «самооборони» з числа добровольців.

25.02.2014. Озброєні військовослужбовці без розпізнавальних знаків на військових автомобілях з номерними знаками Російської Федерації прибули до міста Ялта та розмістилися на території санаторію Чорноморського Флоту Міністерства оборони Російської Федерації.

26.02.2014. У місті Сімферополь, під будівлею Верховної Ради Автономної Республіки Крим пройшли два мітинги. В організації та проведенні одного з них взяли участь представники проросійських організацій, які вимагали приєднання автономії до складу Росії. Інший був ініційований Меджлісом кримськотатарського народу, в ньому взяло участь тисячі українських патріотів-кримчан, які закликали до збереження територіальної цілісності України. Внаслідок провокацій з боку проросійсько налаштованих мітингувальників виникли сутички, у ході яких постраждало близько тридцяти осіб. Окремі учасники акцій отримали тілесні пошкодження (черепно-мозкові травми, травми живота тощо), шість громадян було госпіталізовано, з них три особи у важкому стані, двоє з яких померли.
 


Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров домігся від Верховної Ради Автономної Республіки Крим перенесення позачергової сесії, на якій планувалося винести звернення кримських депутатів до російської влади з проханням приєднати Крим до Росії.


У цей же день міністром оборони Російської Федерації С. Шойгу було заявлено, що Міністерством оборони Росії будуть вжиті заходи забезпечення безпеки об’єктів Чорноморського Флоту в Криму, що призвело до збільшення військового контингенту Російської Федерації у Криму.

27.02.2014. Озброєними особами без розпізнавальних знаків було захоплено будівлі Ради міністрів і Верховної Ради Автономної Республіки Крим у місті Сімферополь. Центр міста та основні вулиці були оточені військовослужбовцями без розпізнавальних знаків на військових автомобілях з номерними знаками Російської Федерації.
 


У цей же день, за присутності озброєних осіб, Верховною Радою АР Крим, всупереч законодавству України, було призначено новим головою Ради міністрів АР Крим лідера партії «Русское единство» С. Аксьонова та затверджено неправомірне рішення про проведення 25 травня 2014 року референдуму щодо розширення повноважень автономії.

28.02.2014. Озброєними особами, одягнутими у камуфляжну форму без знаків розрізнення, були захоплені та заблоковані міжнародний аеропорт «Сімферополь» і аеропорт «Бельбек».


На в'їздах до Автономної Республіки Крим встановлено блокпости - у селі Чонгар на трасі Скадовськ-Армянськ на кордоні з Херсонською областю, на трасі Каланчак-Армянськ та поблизу Джанкоя. На блокпостах, під російськими прапорами, вартували невстановлені особи у камуфляжній формі, без знаків розрізнення з автоматичною зброєю та особи у формі міліції та спецпідрозділу «Беркут».


01.03.2014. До порту міста Феодосія увійшло російське десантне судно без знаків розрізнення. У місті Євпаторії озброєна група осіб захопила запасний командний пункт 55-го зенітно-ракетного полку. У місті Сімферополі було захоплено Будинок профспілок. У місті Балаклаві російським спецназом здійснено спробу взяти під свій контроль українську прикордонну заставу, цьому перешкодили українські прикордонники. За повідомленням голови Прикордонної служби України С.Астахова, під час перемовин йому було повідомлено керівником озброєних осіб про виконання ним наказу Міністерства оборони Російської Федерації про захоплення прикордонної військової частини.
 


Призначеним у нелегітимний спосіб головою Ради міністрів АР Крим С. Аксьоновим підпорядковано собі силові структури Криму та оголошено про проведення референдуму щодо статусу Криму 30 березня 2014 року. Водночас, С. Аксенов звернувся за допомогою до Президента Російської Федерації В. Путіна.

Цього ж дня, Президент РФ В. Путін звернувся до Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації за згодою щодо використання Збройних Сил Російської Федерації на території України.

02.03.2014. Захоплено постійне представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. Російські військовими заблоковано військову частину української берегової оборони в селі Перевальне. Озброєними особами, одягнутими в камуфляжну форму без знаків розрізнення заблоковано військову частину української морської піхоти А-0 669 в Керчі, захоплено штаб Азово-Чорноморського регіонального управління та Сімферопольського прикордонного загону Прикордонної служби України.

03.03.2014. Здійснено напади на штаб Військово-морських сил України та окремі українські військові частини, внаслідок яких двоє українських офіцерів отримали травми. В місті Бахчисараї російськими військовими заблоковано українську військову частину № 2904. В Севастопольській бухті кораблями Чорноморського флоту РФ заблоковано український корвет «Тернопіль» і корабель управління «Славутич». Представником Чорноморського флоту РФ запропоновано особовому складу військової частини у Бельбеку перейти на бік кримської влади, проте українські військові залишилися вірними присязі.

На знак спротиву, дружини українських військових вийшли на акцію протесту біля військової частини поблизу аеропорту Бальбек.
 


04.03.2014. У місті Євпаторії, військовими збройних сил Російської Федерації за допомогою колишніх службовців кримського «Беркуту», оточено та захоплено зенітно-ракетну частину Збройних сил України.

05.03.2014. Протягом дня військовослужбовцями збройних сил Російської Федерації заблоковано 8 підрозділів Державної прикордонної служби України, пошкоджено та зруйновано об’єкти в зенітно-ракетному полку, розташованому на мисі Фіолент в місті Севастополі. Здійснено напад на військову частину А0883 (місто Керч, 9-й кілометр), яка охороняла повітряний простір України.

У місті Севастополі помешкання родин українських військових відключено від електромереж.

Під штабом військ берегової оборони Військово-морських сил України, групою патріотично налаштованої молоді проведено пікет на підтримку військовослужбовців Збройних сил України.
 


06.03.2014. Окупантами заблоковано вихід у море українських військових кораблів з Південної військово-морської бази.

У м. Сімферополь захоплено радіотелевізійний передавальний центр, внаслідок чого на частотах 5-го телеканалу, телеканалу «1+1» та Чорноморської ТРК почалась здійснюватися трансляція російських телеканалів Росія-1 та Росія-24.

Цього ж дня, Верховною Радою АР Крим, на позачерговому засіданні, під охороною озброєних людей, було прийнято рішення про проведення 16 березня 2014 року референдуму щодо статусу Криму та прийнято постанову про входження Криму до складу Російської Федерації як суб’єкта Російської Федерації. Відповідне рішення було прийнято, також, на позачерговому засіданні Севастопольської міської ради.

Водночас по всій території Криму проходили протести проти окупації та збереженню територіальної цілісності України.
 


07.03.2014. У місті Севастополь російськими військовими захоплено військову частину А-2355 та командний пункт тактичної групи «Крим» Повітряних Сил України. Під час захоплення частини постраждали представники українських та іноземних засобів масової інформації. Серед потерпілих – знімальні групи каналу «Інтер» та СТБ, грецький журналіст та кореспондент одного з російських інтернет-видань.

У місті Сімферополь відбулася антивоєнна акція біля пам’ятника Тарасу Шевченку.
 
08.03.2014 -10.03.2014. Протягом цих днів російськими військовими були захоплено український прикордонний пропускний пункт Щолкіно на мисі Казантип, прикордонну заставу та окрему ракетну технічну частину в Чорноморському, військову частину А-2 904 в Бахчисараї. Крім цього, озброєними учасниками так званої «кримської самооборони» захоплено Республіканський військовий комісаріат у місті Сімферополі.
 


У той же час по всій території Автономної Республіки Крим проходили численні акції протесту проти окупації.

Так, 8 березня мешканці міста Сімферополь вийшли на мітинг проти війни та окупації, за мир і єдність України. Учасники мітингу пройшли містом мирним маршем, протестуючи проти військової агресії Росії.
 


Цього ж дня, відбулася загальнокримська акція «Жінки Криму за мир», участь у ній взяли понад 15 тисяч кримчанок.

9 березня в окупованому Сімферополі відбулася антивоєнна демонстрація та мітинг, присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

10 березня на всій території півострова кримські татари провели акції протесту військової агресії Росії.

11.03.2014. Верховною радою Автономної Республіки Крим та міською радою міста Севастополя, грубо порушуючи законодавство України, ухвалено Декларацію незалежності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

У місті Сімферополь відбувся проукраїнський мітинг, на якому закликали владу до збереження територіальної цілісності України.
 

13.03.2014. Представницями руху «Жінки Криму за МИР», проведено в місті Сімферополі мовчазну акцію на підтримку свободи слова.
 


14.03.2014. Проходили мирні акції та пікети проти призначеного референдуму.
 
 
15.03.2014. На Арабатській стрілці, Генічеського району, Херсонської області, в тилу розташування українських прикордонників з військових гелікоптерів Мі-8 висадився десант російських військ.
 


Захоплено об’єкти Прикордонної служби України в селищах Масандра і Гурзуф. На території Криму розміщено зенітно-ракетний дивізіон збройних сил Російської Федерації.

16.03.2014. У Криму відбувся нелегітимний референдум щодо статусу Автономної республіки Крим. Волевиявлення громадян відбувалося за відсутності офіційних спостерігачів від ООН, СНД, ЄС та ОБСЄ та в умовах іноземної окупації.


кількість переглядів: 3205