Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.12.2015

Інтерв'ю з керівником прокуратури АР Крим Василем Синчуком на інтернет-порталі "ГЛАВКОМ".

Як ми боремось за Крим. Підсумки-2015
 
Після анексії Криму президент України відтворив два органи влади, що, за задумом, мали би відстоювати інтереси кримчан, які опинилися на окупованій території. Ідеться насамперед про Представництво президента в АРК і Прокуратур3 АРК. Ще один орган утворив Кабінет міністрів України – Державну службу України з питань АРК і міста Севастополя. Якщо про діяльність перших двох можна хоч трохи дізнатися з нечисленних інтерв’ю їхніх керівників, то про Держслужбу майже немає інформації. Нещодавно було відтворено на материку роботу і Головного управління Національної поліції а АР Крим та місті Севастополі, яка тепер розміщується в Одесі.
 
Всі ці органи влади радше емітують роботу, аніж насправді допомагають людям: контакти чиновників з громадянами на окупованих територіях у переважній більшості обмежені, силовики не мають змоги працювати на місці злочину, а центральна влада використовує діяльність цих відомств лише як елемент внутрішньої пропаганди на тему «Як ми боремось за Крим».
 
Представництво кого і де?
 
У травні минулого року в Херсоні було відтворене Представництво президента в Криму. Однак досі це відомство працює за законом «Про Представництво Президента в АРК» в редакції кінця 2012 року, коли Крим ще був підконтрольний Києву. За цим законом Представництво має перевіряти стан виконання законів і Конституції України на півострові, аналізувати нормативно-правові акти Верховної Ради АРК. Однак сьогодні ні Ради міністрів, ні Верховної Ради Криму не існує, а значна частина обраних за українськими законами депутатів АРК перебувають у розшуку. Відповідно, яким тоді законом керується Представництво АРК, працюючи на материковій частині України, і за якими критеріями оцінити його діяльність – велике питання. Представником президента в Криму є Наталія Попович, яка виконує свої обов’язки з Херсону. Рік тому в інтерв’ю «Главкому» вона розповідала про те, що в Представництві мало б працювати не менше шістьох людей, готувався конкурс по заміщенню вакантних посад. Згідно із Указом в. о. Президента Олександра Турчинова півторарічної давнини, у структурі Представництва були передбачені вісім служб, однак, вочевидь, не всі штатні вакансії заповнені досі. Через півтора року від початку діяльності Представництва його керівник на запитання «Главкому» про нинішній стан справ відповідати не поспішає, закликає надсилати інформзапит. «Бо виглядатиме, що разом зі мною у представництві працює дві людини. Я не хочу таких заголовків», - каже керівник Представництва президента у Криму.
 
Попередник Попович на цій посаді, а нині народний депутат України з БПП Сергій Куніцин критикує її за пасивність в роботі. Каже, що навіть не знає, чим вона займається. «Вона каже, що у неї дві людини? Тоді я не розумію, а що вона зробила для того, щоб були 22?», - обурюється політик. «Коли була блокада Криму, я об’їздив усі блокпости, зустрічався з прикордонниками і солдатами… На моє питання, чи приїздила вона до активістів мені казали, що ніхто навіть не знає про те, хто це така», - розповідає депутат. «Вона повинна ініціювати ухвалення програми з повернення Криму. А так, я навіть не розумію, чим вона займається, а роботи море», - додає колишній голова Представництва президента в Криму.
 
Держслужба-привид
 
Від 17 липня минулого року в Україні діє Державна служба України з питань Автономної Республіки Крим, міста Севастополя. Вона утворена Кабміном на виконання Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року. Згідно з законом, основними завданнями цього центрального органу виконавчої влади України є сприяння органам влади у питаннях співпраці з міжнародними організаціями у темі Криму, зокрема і з кримськотатарського питання. Простіше кажучи, держслужба мала б забезпечувати взаємодію Меджлісу з іншими органами виконавчої влади України, а також займатись кримським питанням на міжнародній арені. Головою цієї Держслужби з серпня цього року є Аріман Устаєв, який також є представником Земляцтва кримських татар у Києві. Цікаво, що в Дербюджеті – 2016 закладено фінансування цього владного інституту на рівні 3 млн грн. Відомо, що у Держслужбі працює близько 30 людей.
 
Острівна прокуратура
 
Іншим відомством, відтвореним на материку, є Прокуратура АРК. Роботу цього регіонального підрозділу після захоплення Криму Росією було поновлено трохи більше року тому. Працюють прокурори в екстремальних умовах: з Києва без змоги потрапити на місце злочину – на окупований півострів.
 
Обмежені можливості керівники Прокуратури часто використовують для виправдання відсутності результатів своєї роботи. За рік в активі «кримських прокурорів»: перелік із 137 осіб, яких Україна оголосила у розшук, та відкриття 19 проваджень. Своє завдання в умовах вигнання прокурори бачать в тому, щоб фіксувати висвітлені у ЗМІ факти порушень прав і свобод громадян у Криму. Розслідуванням же найбільш резонансних справ, як то обвинуваченням у зраді колишніх правоохоронців, або пов’язаних із діяльністю в Криму нардепів від Криму займається не Прокуратура АРК, а відповідне Головне слідче управління Генпрокуратури. Наприклад, саме ГПУ оголосила в розшук 270 представників прокуратури Криму, які зрадили Україні, залишившись працювати на окупаційну владу.
 
При цьому, наприклад, факти участі в масових проросійських акціях «Кримська весна» навесні 2014-го року нардепів від Криму, таких як Віталіна Дзоз, не викликали зацікавлення у Прокуратури АРК. Як і заяви на той час діючого нардепа Сергія Брайка про те, що він уже отримав паспорт громадянина Росії. «Якщо прокуратура не має наглядових функцій, вона може через призму представницьких функцій до всього докопуватися. Тобто заявляти позови і, що головне, відкривати кримінальне провадження», - популярно пояснює колишній перший заступник Генпрокурора Микола Голомша, який був одним із ініціаторів створення прокуратури АРК. Коли була сформована Прокуратура АРК, Головне слідче управління ГПУ уже порушило кримінальні справи проти кримських силовиків і прокурорів, тому «спускати» ці смачні справи Прокуратурі АРК навряд чи будуть. Одна з головних причин – кваліфікація співробітників. «Бо там(до Прокуратури АРК) набирають людей по критеріях звичайної прокуратури, вони (слідчі)можуть просто не мати досвіду розслідування таких справ».
 
Хоча прокурор АРК Василь Синчук вважає своїх підлеглих професіоналами, але жодними досягненням доведених до кінця справ похвалитися не може. «Прийде час і перспектива буде реалізована: злочинці будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», - оптимістично дивиться в майбутнє прокурор АРК. При цьому Синчук не приховує бажання перейти на іншу роботу…
 
 
"Ми ж не якісь Джеймс Бонди." ©
 
Прокуратура АРК вже рік працює у нині сформованому складі. Яка ефективність вашої роботи, адже завершених справ проти сепаратистів досі немає?
 
Як ви собі уявляєте нашу роботу? Хочете, щоб ми поїхали туди (до Криму): злодія, зрадника, колабораціоніста притягнули до відповідальності і зробили так, як ви говорите? От як ви уявляєте? Ви – не перший, хто мені ставить таке питання. Ми ж не якісь над особливі люди, Джеймс Бонди, що з неба спускаємось і повітрям з тими злодіями виходимо. Треба розуміти, що Крим – це є надмілітаризована частина нашої, сьогодні окупованої, території.
 
Ми беремо інформацію зі ЗМІ щодо утисків, які вчиняють у Криму російські спецслужби. І ця правоохоронна машина окупантів тисне перш за все на кримськотатарське населення. Друга категорія, як зазнає найбільшого тиску, – це журналісти. Ми працюємо в екзилі – наша прокуратура займається перш за все розслідуваннями порушень прав цих двох категорій. Хто крім прокуратури АРК ще відтворений на материку? Нещодавно був відтворений главк національної поліції. І все.
 
Скільки працівників нині налічує Прокуратура АРК?
 
Ми починали працювати у складі 74 осіб, зараз нас 25. Сьогодні фізично затриманими є тільки дві людини з тих, кого розшукуємо. Це - депутат кримського парламенту Ганиш і депутат Севастопольської міської ради Галичий,. Щодо першого – справа в суді. Другий – у його справі ще триває слідство, скоро ця справа теж піде до суду.
 
Наш слідчий відділ сьогодні розслідує 19 кримінальних проваджень. Мало це чи багато? Я вважаю, що для такої кількості людей і таких особливостей в роботі, це надзвичайно великий обсяг роботи. Є справи, наприклад, про зрадництво депутатів. Ми їх оголосили у розшук. Ось у нас список всіх підозрюваних. Це 137 людей.
 
Якщо у прокуратурі АРК таке навантаження, для чого ж було скорочувати кількісний склад прокуратури?
 
Це питання не до мене.
 
На якій кількості працівників наполягали ви?
 
Я коли вийшов на роботу, було 74. Після відпустки, після лікарняного, коли я вийшов, то почав розбиратися. І сам прийшов до висновку, що 25 людей на сьогодні було б досить для виконання обов’язків, які перед нами стоять. Цю цифру тоді і озвучив. Я не просив керівництво Генпрокуратури нас скорочувати. Просто іде реформування і вони вважали за потрібне скоротити.
 
Ефективність роботи Прокуратури АРК полягає у складанні списку розшукуваних, як ви самі оцінюєте результати?
 
Ми сьогодні з рання до смеркання з Кримською польовою місією працюємо, моніторимо всі без винятку видання, в т.ч. і «Главком», всього їх, основних, близько 13, беремо до уваги звернення керівництва Меджлісу щодо порушень проти людей у Криму. В нашій роботі є одна особливість: ми працюємо винятково дистанційно, винятково на перспективу.
 
Чи відомо вам, де перебувають люди, які в вашому списку на розшук?
 
Ні. Такої інформації у мене, на превеликий жаль, немає. Питання не в нашому небажанні знайти цих людей, покарати. Питання у наших можливостях, які обмежені.
 
Чи нема дублювань в вашій роботі і роботі Управління Генпрокуратури, що також займається справами Криму?
 
Ні, дублювань немає. Наприклад, Управління ГПУ винесло повідомлення про підозру 270 колишнім працівникам прокуратури (з Криму). В нас же ж винятково наші депутати АРК і депутати Севастопольської міської ради. Їх, якщо я не помиляюся, всього 133. Тобто ми винесли 133 повідомлення про підозру. Це 58 колишніх депутатів Севастопольської міськради і 75 – АРК.
 
Скільки прокурорів не зрадили Україні і виїхали з півострова?
 
116 працівників переїхали.
 
Депутат останнього скликання легітимної Ради АРК Леонід Пилунський в інтерв’ю «Главкому» розповів, що є люди, які дають хабарі українським правоохоронцям, аби тільки їх не вносили до чорних списків. Чи є у вас така інформація?
 
Інформацію, яку ви зараз сказали, вона для мене є абсолютно новою. Ми її обов’язково опрацюємо.
 
В одному з останніх інтерв’ю ви сказали, що за 2-3 місяці збираєтеся піти з посади. Прокуратура виконала на сьогоднішній день всі свої завдання?
 
Не тому, що прокуратура виконала. Питання «прокуратура» і «Синчук» це ж не одне й те ж.
 
Які тоді мотиви спонукають вас залишити цю роботу?
 
Мені пропонували іншу посаду, яка значно серйозніша в плані виконання роботи по всій території України. Але я обрав саме керівництво прокуратурою АРК. Сам я з Харкова, хочу бути разом з сім’єю. Це головний мотив. Я вважаю, що я уже зробив на своїй нинішній посаді усе, що міг.
 
Чи є інформація про місцеперебування народних депутатів, які обирались до попереднього складу Верховної Ради від Криму, чи порушені проти когось із них справи щодо зрадництва?
 
У нас є розподіл обов’язків між управлінням Генпрокуратури і нашим. Те, про що ви говорите, входить до компетенції слідчих прокуратури Управління ГПУ. Ми займаємося тільки справами 133 депутатів Севастопольської міськради і АРК.
 
Колишній голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов перебуває в Україні, чи є він фігурантом справ про зрадництво, наприклад?
 
Пан Могильов не зрадив. По такій справі не проходив. Він проходив у нас як свідок. Цього року його допитували. Обставин, які б говорили про те, що він скоїв злочин, не встановлено.
 
У вас як у прокурора не виникало питань, як людина і повноваженнями керівника Автономії, яким був Могильов, могла допустити те, що відбулося?
 
Нас цікавило питання відносно 74 депутатів Ради АР Криму, їх справи про зрадництво. Ми у нього з’ясували все, що нам було цікаво.
 
На якій стадії розслідування вбивств і викрадень кримських татар на півострові: справи Тимура Шаймарданова і Сейрана Зінедінова…
 
На жаль, якщо говорити скупо, то ведеться слідство. А якщо говорити прямо, ці злочини не розкриті. І це знову ж проблема при розслідуванні цих справ полягає в тому, що відсутня можливість бути безпосередньо в тих місцях і спілкуватись з тими людьми, які могли би дати якісь пояснення.
 
Нещодавно Кабмін ухвалив рішення на обмеження постачання товарів на анексовану територію. Це рішення уряду вступить у силу через місяць. Розкажіть, які товари не можна буде завозити до Криму через 30 днів, і чим можна торгувати сьогодні?
 
З’їздіть на блокпост і прочитайте, що зараз заборонено і що дозволено. Мені це не потрібно знати.
 
Після анексії Криму Росія почала заявляти про переміщення ядерної зброї до Криму. Ви самі кажете про те, що півострів сьогодні є надмілітаризованою територією. Чи фіксує Прокуратура АРК факти переміщення такої зброї, про яку саме зброю іде мова, наскільки її багато?
 
Цей обов’язок відстежувати мають виконувати спецслужби, це їх робота. З нами вони не діляться цією інформацією. Чому? Відповідно, мабуть, до вимог своїх нормативних актів.
 
Кримський «Титан», який належить бізнесменові Дмитру Фірташу після поновлення подачі електроенергії до Криму продовжив роботу. До якої казни перераховує податки це підприємство?
 
Прокуратура АРК цим питанням не займалась. Разом з тим, я собі його записав. Цим питанням має опікуватися Державна фіскальна служба.
 
 
Влітку цього року у Криму всупереч законам України побувала делегація французьких депутатів. Що зробила Україна, аби покарати цих депутатів, чи зверталися українські прокурори з цього приводу до французьких колег?
 
Ми направили 10 листів до МЗС України стосовно незаконного відвідування іноземними політиками та діячами культури, представниками громадських об’єднань тимчасово окупованої території. Зі свого боку МЗС провело зустріч із представниками дипломатичних установ низки держав, громадяни яких порушили резолюцію Генеральної асамблеї ООН щодо цілісності території України. Наше МЗС передало їм відповідні ноти з протестом. У вересні, наприклад, було направлено листа стосовно незаконного відвідування Криму мером грецького міста Корінф, який підписав з окупаційною владою, не дивлячись на дію санкцій, меморандум про співробітництво. МЗС України вручило ноту грецькій стороні. І посольство України в Греції висловило протест представникам МЗС Греції з цього приводу. Потім МЗС Греції звернулося до МВС своєї країни з тим, аби суворо попередити мера.
 
Нещодавно Крим відвідала польська делегація на чолі з депутатом Європарламенту Янушом Корвіном-Мікке, побувала на півострові і делегація з восьми сербських політиків, так званого «Патріотичного блоку», делегація німецького міста Людвігзбург. Уся ця інформація внесена до Єдиного державного реєстру. Проти порушників розпочаті кримінальні провадження за ст. 332 зі значком 1 КК України. «Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, та виїзду з неї». Порушення цього закону передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі. Нами внесені провадження не тільки проти депутатів, а й проти, наприклад, колишнього прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі.
 
Чи є у вас інформація про кількість підприємств в Криму, які працюють поза українським законодавством?
 
Такої інформації немає. Хіба що нещодавно пройшла інформація про бажання продати 36 га виноградників в Гурзуфі. Її хоче продати влада окупантів. Я прихильник того, щоб порушувати кримінальне провадження не тільки відносно тих, хто продає нашу землю, а й відносно тих, хто купує її всупереч законів України.
 
У багатьох людей зараз в Криму на руках два паспорти, український і російський. Подвійне громадянство в цьому випадку є порушенням законів України?
 
Не можна так одразу говорити, що якщо в людини два паспорти, вона злочинець. Наша прокуратура не займається справами подвійних паспортів.
 
А хто займається?
 
От коли дасте мені інформацію, що такий-то чи такий-то громадянин має два паспорти, ми будемо приймати рішення. В мене на сьогодні ще жодного разу, ще жодної такої інформації не було.
 
Чи залишилося якесь майно на материку у колишніх нардепів від Криму?
 
Ми його шукаємо і щось трошки найшли. Але це дуже мало і поки я не можу про нього розповідати. Запитів ми зробили дуже багато, і по банках, і подивились по реєстру майна, і таке інше. От так шукаємо.
 
Хтось із цих кримських народних депутатів порушував українські закони, чи проходить хтось по статті зрада?
 
Вони зразу склали повноваження народних депутатів, вони не порушували закон.
 
Наприклад, народний депутат від Криму Віталіна Дзоз брала участь в проросійській акції в Криму. Хіба це не є співучастю у злочині?
 
Перебування на мітингу фізично і закликання до тієї чи іншої дії - це є різні речі. Я от собі записав ці питання, ці факти, про які ви кажете. Але я добре пам’ятаю, коли депутати від АРК з себе складали повноваження народних депутатів України, відмовлялись від мандатів, мотивуючи тим, що вони не можуть при таких обставинах бути представниками народу, який проживає на території АРК.
 
По жодному з тих депутатів справа не порушена?
 
У нас такого провадження немає.
 
Самопроголошеним керівникам Криму Аксьонову і Константинову щось інкримінують?
 
Безперечно. Справи, порушені проти них, перебувають у Генпрокуратурі. Проте, що саме інкримінують, я не знаю.
 
© Михайло Глуховський. 

кількість переглядів: 3758