Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.01.2016

Позиція прокуратури Автономної Республіки Крим щодо зміни запобіжного заходу колишньому депутату Верховної Ради АР Крим.

Прокуратурою Автономної Республіки Крим  здійснюється підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні  за обвинуваченням колишнього депутата Верховної Ради АР Крим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.
 
Як відомо, вказане кримінальне провадження перебуває на розгляді в Дніпровському районному суді м. Києва.
 
Ухвалою колегії суддів від 14.01.2016 обвинуваченому у вказаному кримінальному провадженні змінено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Київському СІЗО Управління Державної пенітенціарної служби України в м. Києві та Київській області на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю.
 
Вказану ухвалу Дніпровського районного суду м. Києва прокуратурою автономії оскаржено до Апеляційного суду м. Києва, оскільки відповідно до вимог ст. 393 КПК України прокурор може оскаржити ухвалу суду першої інстанції з мотивів невідповідності висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження та у зв’язку з істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону.
 
Обраний судом запобіжний захід не відповідає заявленим ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України та не забезпечить належну процесуальну поведінку колишнього депутата Верховної Ради АР Крим, який обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки України.
 
Крім того, згідно з положеннями ч. 5 ст. 176 КПК України, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту не може бути застосований до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочину, передбаченого ст. 111 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.
 
Враховуючи ступінь тяжкості кримінального правопорушення, вчиненого обвинуваченим, а також, що останній зареєстрований та проживає на тимчасово окупованій території, зміна запобіжного заходу може надати йому можливість переховуватися від правосуддя та уникнути покарання.
 
Чинним КПК України встановлено принцип безпосередності дослідження доказів під час судового засідання, рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.
 
Однак, висновок щодо стану здоров’я обвинуваченого за результатами медичного обстеження не було оголошено та досліджено в судовому засіданні.
 
Прокуратура АР Крим висловлює свою незгоду з вказаним рішенням та вживає відповідних заходів реагування, передбачених законодавством України. Зокрема, 15.01.2016 до Апеляційного суду м. Києва внесено апеляційну скаргу на ухвалу колегії суддів Дніпровського районного суду м. Києва, а також розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом постановлення суддями Дніпровського районного суду м. Києва завідомо неправосудного рішення, тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 375 КК України, санкцією якого встановлено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.
 
Матеріали вказаного кримінального провадження, відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону  України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.
 
Крім того, до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України подана скарга щодо поведінки суддів з метою притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

кількість переглядів: 3234