Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.04.2016

Правоохоронними органами АР Крим постійно контролюється стан дотримання прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території півострову.

У ході моніторингу мережі Інтернет виявлено численні публікації щодо спроб заборонити діяльність на тимчасово окупованій Російською Федерацією території півострову Крим Меджлісу кримськотатарського народу.
 
Так званий «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська 15.02.2016 під приводом протидії нібито екстремістській діяльності подала до незаконно утвореного на території півострову Крим судового органу «Верховного суду Республіки Криму» позов про заборону діяльності вищевказаного об’єднання, а 12.04.2016 винесла протиправне рішення про зупинення діяльності громадського об’єднання.
 
Аналіз ситуації, яка склалася на тимчасово окупованій територій України говорить про те, що протягом останніх двох років окупаційна влада послідовно переслідує представників кримськотатарського народу, які виступають проти анексії, є свідомими громадянами держави України та готові відстоювати права на свободу та ідентичність.
 
Ставлення корінних жителів півострову Крим до дій російської влади на території півострову відкрито висловлює Меджліс кримськотатарського народу, який є представницьким органом народу.
 
У зв’язку з численними акціями протесту, неприйняття політики окупантів, так звана «влада» постійно погрожувала забороною діяльності на території Російської Федерації, та, усвідомлюючи, що це не діє, вдалася до абсурдних кроків.
 
Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 20.03.2014 № 1140-VІІ «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу як вищий представницький орган кримськотатарського народу.
 
Грубо нехтуючи нормами чинного законодавства України та міжнародного права, окупаційна влада Криму порушує рівноправність громадян, маючи на меті принизити національну гідність кримськотатарського народу та змусити підкоритися тоталітарному режиму.
 
За вказаним фактам за ініціативою прокуратури АР Крим Головним управлінням Національної поліції в АР Крим там. Севастополі 16.03.2016 зареєстровано кримінальні провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної належності або релігійних переконань).
 
Відповідно до ч. 2 ст. 12Закону України   «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» матеріали вищевказаного кримінального провадження направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.

кількість переглядів: 2970