Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.03.2017

«Будь-які прояви дискримінації на території Криму мають суворо присікатися», - Гюндуз Мамедов

Щороку 21 березня світове співтовариство відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Ураховуючи те, що всі люди є рівними у своїх правах, 21 грудня 1965 року Організацією Об’єднаних Націй прийнято Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Однак на сьогодні, на території окупованого півострова Крим мають місце систематичні порушення прав і свобод людини з боку держави-окупанта, зокрема  за національною, релігійною та етнічною ознаками.

У зв’язку з цим Україна звернулась до Міжнародного суду ООН із позовною заявою проти Російської Федерації щодо порушення останньою положень зазначеною Конвенції з метою захисту прав громадян України, які залишились на тимчасово окупованій території.
Прокуратурою Автономної Республіки Крим взято безпосередню участь у переговорах з Росією, які передували подачі позову до міжнародного суду ООН, та формуванні належної доказової бази для нього.

Більше того, прокуратура автономії невідкладно реагує в межах своїх повноважень на факти порушень прав і свобод людини на території Криму, серед яких є численні факти порушень по відношенню до кримських татар і українців, які свідчать про дискримінацію та набули систематичного характеру.

«Під час розслідування кримінальних проваджень встановлено факти заборони Меджлісу кримськотатарського народу, політичних переслідувань його представників, заборони проведення мирних зібрань та відзначення пам’ятних дат, мовлення кримськотатарських та україномовних засобів масової інформації, викорінення викладання у навчальних  закладах українською та кримськотатарською мовами та інше», - повідомляє прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, наразі проводиться розслідування у понад 30 кримінальних провадженнях за фактами порушення недоторканості житла та незаконних затримань проукраїнських активістів та у 7 кримінальних провадженнях за фактами порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками (стаття 161 КК України).

«Расова, національна, релігійна дискримінація є ознакою нерозвиненого, відсталого суспільства та у цивілізованому світі їй не місце. Тому всі її прояви мають суворо присікатися, а винні у цьому - нести відповідальність» - підкреслив прокурор автономії.

кількість переглядів: 2738