Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.07.2017

Розслідування воєнних злочинів, які вчиняються на тимчасово окупованій території півострову Крим є пріоритетом для прокуратури

Про це під час наради щодо підсумків роботи прокуратури за перше півріччя сказав прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Він підкреслив, що прокуратура працює не просто в умовах відсутності території, а території окупованої державою-агресором.

«Статус окупованої території тягне за собою те, що все, що там відбувається, має регулюватися певними міжнародно-правовими актами. І порушення положень цих актів, а саме Женевської конвенції 1949 року і Гаазького положення 1907 року підпадають під кваліфікацію статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), в зв'язку з чим нами за заявою народного депутата України Мустафи Джемілєва було зареєстровано відповідне кримінальне провадження», - зазначив Гюндуз Мамедов.

Це провадження охоплює розслідування фактів порушень прав і свобод людини (вбивства, викрадення, тортури, незаконні обшуки), незаконної «націоналізації» і розкрадання майна, примусового призову до військових формувань країни-окупанта, зміни громадянства і ряд інших злочинів.

«Ці злочини є воєнними злочинами, тобто такими, які розглядає Міжнародний кримінальний суд. У тих випадках, коли наші національні механізми не дають можливості притягнути винних осіб до відповідальності, ми направляємо зібрані докази в Міжнародний кримінальний суд», - сказав прокурор автономії.

Перші такі кейси в Міжнародний кримінальний суд вже направили деякі громадські організації.

«Для того, щоб не дублювати роботу, нещодавно ми підписали Меморандум про співробітництво між прокуратурою Автономної Республіки Крим та ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини», в тому числі, про спільне формування доказової бази для Міжнародного кримінального суду», - зазначив Гюндуз Мамедов.

кількість переглядів: 3292