Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
12.10.2017

За результатами візиту Юрія Луценка до Анкари керівництво палати судноплавства торговельно-промислової палати Туреччини спрямувало всім суб’єктам морських перевезень та портового бізнесу циркулярного листа «Визначені принципи судноплавства у регіонах Чорного моря і Криму»

За результатами візиту Генерального прокурора України Юрія Луценка до Анкари 6 жовтня 2017 року керівництво палати судноплавства торговельно-промислової палати Туреччини спрямувало всім суб’єктам морських перевезень та портового бізнесу циркулярного листа «Визначені принципи судноплавства у регіонах Чорного моря і Криму», в якому йдеться про необхідність «вжити запобіжні заходи з урахуванням зовнішньої політики нашої країни, пов’язаної з обмеженнями, накладеними на заходи суден у порти Криму».
 
Так, відповідно до листа, турецьким портам, морським агентам, операторам та судновласникам офіційно повідомляється про те, що «судна, що прибувають з регіону Криму і його портів, не пропускаються у нашу країну (Туреччину), а дозвіл на відплиття з портів цього регіону не надається».
 
Крім того, запроваджується жорстка система контролю. «Контроль забезпечується шляхом запиту від суден документів про вихід з останнього порту, а також записів бортового журналу щодо виходу з останнього порту, для супроводу суб’єкта під час повідомлення керівництвом портів про прибуття суден з чорноморських портів, а також проводиться контроль через використання усіх доступних систем і відкритих ресурсів (AIS тощо) для перевірки того факту, що кораблі прибули з вказаних портів… Більше того, керівництво порту повинне отримати письмове зобов’язання у формі: «Цим ми заявляємо і підтверджуємо, що останньою точкою відбуття цього судна, яке звертається до нашого порту, не є кримський порт, воно не прямує з цього порту у кримські, жодні дії не вчиняються щодо мита, портових і торгових документів, що мають на собі позначку «Крим»… У разі встановлення протилежного факту щодо будь-чого вказаного вище, усі портові витрати і юридична відповідальність лягає на наш орган».
 
Повідомляється також, що цей контроль та супровід проводиться особисто керівництвом кожного турецького порту. Запровадження такої процедури є наслідком поширеної практики, коли судна-порушники останнім часом масово вказують турецьким морським та портовим органам неправдиву інформацію про порти призначення.
 
Особливо зазначається, що «ці дії застосовуються повністю і без винятків, незважаючи на власника, прапори суден і те, є вони завантаженими, чи ні».
 
За умов виконання цього припису, турецькі портові органи можуть впливати на всі без винятку судна, що прямують протокою Босфор.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Генпрокурор Луценко в ході візиту до Анкари провів ряд офіційних зустрічей, зокрема в міністерстві юстиції Туреччини, а також зустрівся із Головним прокурором Анкари.
 
Сторони обговорювали правову взаємодію і співпрацю щодо запобігання та припинення постійних порушень Росією норм міжнародного морського права, а також незаконні морські зв'язки із окупованим Кримом.
 

кількість переглядів: 3861