Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
07.11.2017

У прокуратурі проведено нараду з керівництвом Меджлісу кримськотатарського народу, представниками правоохоронних органів, державної влади та правозахисних організацій.

У прокуратурі проведено нараду з керівництвом Меджлісу кримськотатарського народу, представниками правоохоронних органів, державної влади та правозахисних організацій
       6 листопада 2017 року в прокуратурі автономії під головуванням прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова проведено нараду з керівництвом Меджлісу кримськотатарського народу, представниками правоохоронних органів, державної влади та правозахисних організацій щодо взаємодії, напрацювання механізму та єдиного підходу до збору інформації про порушення прав людини на окупованому півострові.
 
Участь у нараді взяли перший заступник та заступник прокурора автономії Микола Іванець та Олександр Удовиченко, народний депутат, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, народний депутат, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Голова служби Голови Меджлісу кримськотатарського народу Арсен Жумаділов, перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, перший заступник Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов, Начальник та заступник начальника Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі Анатолій Бахчиванжи та Сергій Пантелеєв, начальник слідчого відділу Головного управління СБ України в АР Крим (з дислокацією у м. Херсон) Павло Карпичев, координатор Громадської організації «КримSOS» Таміла Ташева та Голова ГО «Кримськотатарський ресурсний центр» Ескердер Барієв та інші.
 
Усі учасники погодилися, що кожен факт порушення прав українців в Криму повинен фіксуватися та розслідуватися. Важливо, щоб особи, причетні до переслідування, не уникнули відповідальності за вчинене.
 
«Наша мета і обов’язок не залишити без уваги жоден факт порушення прав наших громадян окупаційною владою. Ми розглядаємо два механізми притягнення до відповідальності винних осіб: у національних судах та міжнародних судових інстанціях. Саме тому важливо фіксувати та збирати доказову базу порушень прав людини в Криму», - зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.
 
Він наголосив, що перші досить швидкі результати у кримінальному провадженні за фактами позбавлення волі та катування Ріната Параламова вдалося досягти завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів, Меджлісу, громадськості і, звичайно, самого потерпілого, який працював зі слідством.
 
Окрім питань взаємодії та координації, на нараді порушувалися окремі питання щодо досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо примусового переселення з території півострова Крим цивільного населення, за фактом подій, які відбувалися біля будівлі Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року, стосовно заборони в Криму діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та насильницького переселення у 1944 році.
 
Також, Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратурою ретельно вивчаються усі законопроекти, якими регулюються кримські питання, і в подальшому надаватиме власні висновки по кожному із них.
 
Прокурор подякував присутнім за злагоджену співпрацю і висловив надію на її продовження.

кількість переглядів: 1517