Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.11.2017

У День української писемності та мови прокуратурою АР Крим наголошується на численних фактах утисків української мови на півострові

З часу тимчасової окупації Російською Федерацією півострова Крим прокуратурою Автономної Республіки Крим фіксуються численні факти порушення прав людини на освіту, зокрема навчання на рідній мові.
 
«На сьогоднішній день на півострові не функціонує жоден загальноосвітній навчальний заклад з українською мовою викладання, усі школи стали російськомовні. В кінці 2014 року українська мова як мова викладання була виключена з університетської освіти в Криму. Окупаційна влада прагне знищити ідентичність українців», - констатує прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.
 
За його словами, в рамках розпочатого прокуратурою кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 438 КК України розслідуються факти закриття україномовних загальноосвітніх навчальних закладів, класів, цілих курсів з української мови та літератури, історії України, у вищих навчальних закладах, неотримання внаслідок дій окупаційної влади дипломів про освіту тощо.
 
«Маємо багато фактів, які підпадають під статті Римського статуту, – коли обмежують громадян у праві розмовляти рідною мовою, закривають україномовні школи тощо», - зазначив прокурор.
 
Прийом громадян у Харкові в черговий раз підтвердив, що «мовні утиски» сприяють переселенню мешканців Криму на метерикову частину України.
 
Так, сім’я вимушена була покинути власний будинок і переїхала до Києва, а вже потім до Харкова у зв’язку з тим, що їх дитина усе життя навчалася українською мовою і через втрату такої можливості єдиним рішенням було поїхати звідти.
 
Окрім того, фактично Таврійський національний університет на території Криму та навчально-виховного комплекс «Українська школа-гімназія м. Сімферополя», так само як і інші вищі навчальні заклади освіти, припинив існування. Їх обʼєднали в один, який наразі очолює колишній депутат ВР АРК, обвинувальний акт за вчинення державної зради щодо якого скеровано прокуратурою АР Крим до суду.
 
«У День української писемності та мови хочу побажати усім українцям ніколи не зазнавати порушення вашого права розмовляти, навчатися та навчати рідною мовою!», - звернувся Гюндуз Мамедов.

кількість переглядів: 3628