Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
30.08.2021

Прокуратурою автономії скеровано до суду обвинувальні акти щодо двох суддів, за обвинуваченням у державній зраді

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно колишніх суддів, які працювали в судах АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.
 

Досудовим розслідуванням встановлено, що судді, після окупації півострова у 2014 році, зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених «Судацького міського суду Республіки Крим» та «Білогірського районного суду Республіки Крим». Перебуваючи на вказаних посадах, «судді», надавали допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова Крим, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ.
 

Крім того, обвинувачені винесли постанови про визнання десяти активістів кримськотатарського національного руху винними у вчиненні адміністративних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 20.2.2 та ст. 20.18 КпАП РФ, а саме організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок та блокуванні транспортних комунікацій, а також призначили покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 50 тисяч рублів кожному.
 

Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли «правоохоронцями» держави-окупанта був заборонений в’їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді, на знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін. Саме ці дії активістів і було кваліфіковано окупаційними «правоохоронними органами» як «адміністративне правопорушення» та притягнуто їх до «відповідальності».
 

Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачені сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.
 

Нагадуємо, що наразі прокуратурою автономії до суду направлено вже 25 обвинувальних актів стосовно колишніх суддів АР Крим.
 
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
 
 

кількість переглядів: 2323