Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.04.2024

Сприяв ворогу у проведенні незаконних призовних кампаній: судитимуть підприємця з Криму

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно кримського підприємця, який систематично надавав допомогу окупантам під час здійснення незаконних призовів громадян України на строкову військову службу до ЗС РФ. 
 
Обвинуваченому інкриміновано пособництво у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 438 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 4 ст. 111-1 КК України). 

Слідством встановлено, що до окупації півострова він займався підприємницькою діяльністю в Криму, спеціалізуючись на пасажирських перевезеннях. У 2014  році зареєструвався як «індивідуальний підприємець» і власник ТОВ «Автопрофи» згідно з законодавством країни-окупанта та продовжив займатися підприємницькою діяльністю. 

Впродовж 2017 року, всупереч вимогам Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, «підприємець» сприяв окупаційній владі у забезпеченні проведення незаконних призовних кампаній в Криму.

Зокрема, організував та забезпечив надання «ФКУ «Військовий комісаріат Республіки Крим» автотранспортних послуг з міжміських перевезень призовників з військових комісаріатів до збірних розподільних пунктів, залізничного вокзалу м. Сімферополь та аеропорту «Бельбек» для подальшого проходження служби в армії ворога.

Загалом транспортними засобами обвинуваченого було здійснено 606 рейсів, під час яких перевезено 4 187 осіб. За надані «послуги» «підприємець» отримав понад 1,5 мільйона російських рублів з бюджету держави-окупанта.

Крім того, у 2022-2023 роках через портал РФ, який дає можливість брати участь у держзакупівлях, обвинувачений уклав та виконав 4 контракти з окупаційними державними установами, здійснивши господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором.

Як приклад, «підприємець» надав послуги «освітній установі» Республіки Крим – «Регіональному Центру з підготовки до військової служби та військово патріотичного виховання» із перевезень організованих груп дітей. 

За вказані дії йому загрожує до 12 років позбавлення волі.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в АР Крим
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 90