Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.04.2024

Сповідує ідеї «руського міру»: до 12 років позбавлення волі засуджено муфтія мусульман Криму

За публічного обвинувачення прокуратури автономії окупаційного Голову Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя заочно засуджено за колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Йому призначено покарання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Прокурори автономії в суді довели, що у 2022 році засуджений, займаючи активну проросійську позицію, публічно закликав кримськотатарське населення півострова до підтримки дій ворога, апелюючи до «перспективного бачення його майбутнього у складі Росії».
 
Виступаючи у пропагандистських медіа, він виправдовував окупацію, транслював ідеї «руського міру» та позитивно висловлювався щодо збройної агресії РФ на території України.
 
У публічному виступі окупаційний муфтій закликав аудиторію до «необхідності прояву поваги до російської мови та культури заради балансу міжконфесійних та міжнаціональних відносин», а також толерантного ставлення до російської релігійної конфесії.
 
У прямому етері пропагандистського медіахолдингу «Телерадіокомпанія «Крим» він заявив про утиски кримських татар українською владою та публічно засудив представників кримськотатарського народу, які виступають проти окупації та залишили півострів.
 
За активну участь у «воз’єднанні Криму з Росією» засуджений був нагороджений медаллю «За доблестный труд» та орденом «За верность долгу».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі, за оперативного супроводу ГУ СБУ в АР Крим.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 157