Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
17.04.2024

Депортація цивільного населення з Криму: засуджено окупаційну «служительку Феміди»

За публічного обвинувачення прокуратури автономії до 10 років позбавлення волі заочно засуджено окупаційну суддю Євпаторійського міського суду Республіки Крим, за рішенням якої кримчанина видворено з тимчасово окупованого півострова. Її визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Прокурорами у суді доведено, що після окупації півострова засуджена почала здійснювати «правосуддя» він імені держави-агресора та безпосередньо реалізовувала політику, спрямовану на зміну демографічного складу населення півострова, забезпечуючи незаконну депортацію українців.
 
«Суддя» достовірно знала, що мешканці півострова перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права та жодні додаткові дозволи для проживання в Криму їм не потрібні. Всупереч цьому, у 2017 році, керуючись законодавством РФ, вона винесла «рішення» про примусове видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова, де він постійно проживав. 
 
Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території РФ» потерпілого, який не бажав виїжджати з Криму. 
 
Зазначене є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.
 
«Після окупації півострова РФ вчиняє ряд дій, спрямованих на зміну демографічного складу його населення, з метою витіснення незгодних з окупаційним режимом, і заселення Криму росіянами. Однак, органи правопорядку автономії забезпечують притягнення до відповідальності воєнних злочинців, чиїми руками агресор реалізує таку політику», - наголошує керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року набув чинності вирок «судді Армянського міського суду Республіки Крим» за вчинення аналогічного злочину. Також стосовно ще 7 «служителів Феміди» обвинувальні акти розглядаються судами.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 80