Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
19.04.2024

Вибори президента РФ на півострові: підозрюються окупаційні керівники виборчих комісій

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України) «заступниці голови виборчої комісії Республіки Крим» та «голові територіальної виборчої комісії Залізничного району м. Сімферополя», які сприяли проведенню незаконних виборів президента РФ. 
 
Встановлено, що громадяни України, обіймаючи вказані посади, з грудня 2023 року почали організацію та підготовку до незаконного проведення 15-17  березня 2024 року виборів президента РФ на окупованому півострові.
 
Зокрема, «заступниця голови виборчої комісії Республіки Крим» керувала протиправною діяльністю окупаційного органу влади, здійснювала контроль за виконанням рішень, інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо проведення виборів, надавала методичну допомогу територіальним виборчим комісіям тощо.
 
В свою чергу, «голова територіальної виборчої комісії Залізничного району   м. Сімферополя» формував дільничні виборчі комісії, призначав їх «голів», приймав рішення  щодо місць проведення «голосування», часу  передачі виборчих бюлетенів,  роботи засобів відеоспостереження.
 
За вказані дії підозрюваним загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 15 років та з конфіскацією майна.
 
«Чергове проведення російських виборів у Криму, який є суверенною територією України, вкотре доводить повне ігнорування державою-агресором основоположних норм і принципів міжнародного права і є юридично нікчемним. Органи правопорядку автономії послідовно встановлюють колаборантів, які брали участь в їх організації, та надають правову оцінку їх діям», - зазначає керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.
 
Нагадаємо, що наразі судами розглядається 4 обвинувальні акти щодо осіб, які сприяли організації та незаконному проведенню «виборів» на окупованому півострові та повідомлено про підозру ще 10 особам, у тому числі «голові виборчої комісії Республіки Крим».
 
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 78