Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.05.2024

Пропаганда служби в збройних силах РФ: підозрюється директор «Кримпатріотцентру»

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру директору «Кримпатріотцентру», який закликав українських дітей та молодь до служби в збройних силах ворога. 
 
Його дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни, а також глорифікація осіб, що здійснюють збройну агресію РФ проти України, з використанням медіа (ч. 1 ст. 438, ч. 3 ст. 436-2 КК України). 
 
Встановлено, що у 2022 році громадянин РФ обійняв посаду директора «Регионального центра по подготовке к военной службе и военно-патриотическому воспитанию» в Криму. Він безпосередньо організовував та здійснював пропаганду серед дітей і підлітків на користь добровільного вступу до збройних сил держави-окупанта, що заборонено міжнародним гуманітарним правом.
 
Реалізуючи політику держави-агресора на окупованих територіях, підозрюваний взяв участь у зйомці пропагандистського «документального фільму», у якому публічно схвалює та заохочує залучення дітей до військової підготовки до служби в армії РФ, вихваляє особливості такої служби та формує «позитивний імідж» російського військовослужбовця.
 
У 2023 році «документальну стрічку» оприлюднено на вебсайті проросійського телеканалу «Вести Крым» та платформі «Кримпатріотцентру» у мережі «Rutube».
 
Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що висловлення підозрюваного у «фільмі» містять ознаки глорифікації представників збройних формувань РФ, які здійснюють агресію проти України. 

За вказані дії йому загрожує до 12 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ СБУ в АР Крим
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 64