Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.05.2024

Незаконне ув’язнення та катування цивільних під час окупації Київщини: судитимуть трьох військових РФ

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт щодо трьох військових РФ, які незаконно затримали та катували цивільних під час окупації Київської області. Їхні дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.
 
Встановлено, що обвинувачені обіймали посади командира, заступника командира та військового спецзагону Федеральної служби військ нацгвардії РФ по Красноярському краю. 
 
У лютому-березні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення на територію України, вони та інші російські військовослужбовці захопили с. Здвижівка Бучанського району, де позбавляли волі та катували цивільне населення. 
 
Так, 19 березня 2022 року біля приватного будинку у с. Здвижівка бійці під керівництвом командира загону затримали 4 цивільних осіб, заборонивши їм рухатись та змусивши лягти на землю. З метою залякування та придушення опору, демонструючи наміри відкрити вогонь на ураження, вони розстріляли собаку одного із них.  
 
Після цього окупанти вивезли потерпілих на околицю села, де зв’язали їм руки, закрили очі й обмотали голови клейкою стрічкою та утримували в нелюдських умовах. 
 
Надалі один із обвинувачених разом з іншими військовими РФ відвіз одного із затриманих до лісу, де катував, змушуючи зізнатись у співпраці з ЗСУ. Зокрема, погрожував вбивством, імітуючи утоплення в колодязі, розстріл, спалення, здійснивши кілька пострілів з автоматичної зброї та обливши легкозаймистою рідиною. Окрім того, йому було завдано численних ударів ногами та іншими предметами по різних частинах тіла. 
 
Зазначимо, що потерпілі перебували під захистом міжнародного гуманітарного права, а саме Конвенції про захист цивільного населення під час війни, як особи, які не брали участі у бойових діях та опинились під час окупації під владою сторони конфлікту – РФ.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та місті Севастополі за дорученням Генерального прокурора
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя

кількість переглядів: 91