Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.11.2017

За усіма фактами, що згадуються в проекті резолюції про стан прав людини в окупованому Криму, прокуратурою автономії розпочаті кримінальні провадження, - Гюндуз Мамедов

14 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив проект резолюції «Стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

«Порушення прав людини,  примусове переселення, незаконне відчуження приватної власності, незаконне встановлення РФ своїх законів на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборона його діяльності, обмеження права на освіту українською і кримськотатарською мовами, заборона діяльності окремих культурних та релігійних установ, правозахисних організацій та засобів масової інформації, незаконні затримання та винесення вироків – по усіх цих фактах прокуратурою автономії розпочаті кримінальні провадження. Не зважаючи на неможливість проведення слідчих дій безпосередньо на території півострову, правоохоронними органами Криму активно проводиться розслідування, збираються докази, у тому числі, і для подальшої передачі їх для розгляду у міжнародних судових інстанціях», - прокоментував схвалення проекту резолюції прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Також він зауважив, що перше інформаційне повідомлення щодо незаконного привласнення майна на тимчасово окупованій території півострову Крим, яке прокуратура готувала спільно з неурядовими правозахисними громадськими організаціями, готове для скерування до Міжнародного кримінального суду. 

«Схвалення комітетом Генеральної Асамблеї ООН проекту резолюції в черговий раз доводить світові факт окупації півострову Російською Федерацією та є впевненим кроком до деокупації. А також, сподіваюся, що у грудні поточного року, вже на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї,  ми отримаємо позитивне рішення і як результат – примушення виконання резолюції Російською Федерацією», - зазначив Гюндуз Мамедов.

кількість переглядів: 4728