Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
03.03.2021

Окупаційному «військовому комісару» повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни за організацію незаконних призовних компаній на території окупованого півострова

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягають у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах держави - окупанта. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, громадянин Російської Федерації, у 2018 році був призначений на посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим». На вказаній посаді «військовий комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних компаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, підозрюваний, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо  розробляв план та організовував 5 призовних компаній кримчан у відповідних районах. Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«З початку окупації Кримського півострову, держава-окупант та її окупаційна адміністрація провела загалом 12 незаконних призовних кампаній, у ході яких близько 28 тисяч кримчан незаконно призвані до її збройних сил. До того ж, громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, зазнають кримінальних переслідувань. За останні декілька років кількість таких осіб значно збільшилась. Таким чином, окупаційна влада продовжує реалізувати політику РФ, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострову, оскільки кримчан фактично змушують покидати півострів для уникнення незаконного призову на службу до армії держави-окупанта або кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби. Вказані дії грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права та є воєнним злочином відповідно до Римського статуту» - підсумував заступник керівника прокуратури АР Крим та міста Севастополя Наріман Сулейманов.  
 
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).

кількість переглядів: 1801