Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.06.2023

Пропаганда служби в армії ворога серед дітей: за воєнний злочин засуджено одного з керівників «Юнармії» на окупованому півострові

За публічного обвинувачення прокуратури автономії 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу «Юнармії». Його визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у здійсненні пропаганди серед дітей та підлітків на користь добровільного вступу до армії РФ. Це перший вирок в Україні за такий злочин.

«"Юнармія"  дитячо-юнацький військово-патріотичний рух створений Міністерством оборони РФ, що почав діяти на півострові з 2016 року. У Криму та Севастополі організовано 874 загони "Юнармії", до яких окупанти залучили близько 29 тисяч дітей. Метою діяльності цієї організації  є промивання мізків та насаджування російсько-військової пропаганди дітям та підліткам для їх подальшого залучення до армії держави-окупанта»,  повідомляє керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.

У 2016 році, засуджений був призначений «керівником регіонального штабу Юнармії м. Севастополя», де забезпечував реалізацію вищевказаної політики окупантів. Він безпосередньо організовував та здійснював пропаганду серед дітей і підлітків на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта, що заборонено міжнародним правом. За допомогою «ЗМІ» засуджений активно поширював інформацію щодо військово-патріотичного виховання серед підлітків на півострові.

Своїми діями «керівник штабу» порушив закони та звичаї війни, оскільки така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей, є однією із форм забезпечення добровільного вступу в армію ворога, що заборонено статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

кількість переглядів: 842