Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.08.2023

«Відповідати будуть не всі»: Ігор Поночовний про залякування Росією кримчан

Головне завдання прокуратури автономії – це показати кримчанам, що відповідати за колабораційну діяльність чи держзраду будуть тільки ті, хто дійсно винен. Про це в інтерв’ю виданню «Телеграф» наголосив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 
«Російська пропаганда переконує кримчан, що в Україні їх всіх посадять, бо вони для України зрадники. І з початком повномасштабного вторгнення це все лише посилилось. Але наше завдання – якраз зробити «фільтр» і показати, що відповідати будуть не всі», – зауважив Ігор Поночовний.
 
Керівник прокуратури автономії наголосив на тому, що окупація Криму триває досить довгий термін, кримчанам потрібно жити. До того ж за міжнародним гуманітарним правом у держави-окупанта є обов'язок забезпечувати нормальну життєдіяльність на окупованій території.
 
«Люди фактично не повинні помітити окупацію. Але це не про Росію. І досить шкідливими є закиди деяких українських політиків, які кажуть, що в Криму всі зрадники чи колаборанти. Це не так», – повідомив керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя.
 
Ігор Поночовний розповів, що держава-окупант всіма способами намагається створити для жителів півострова нестерпні умови і це змушує кримчан або йти на умови РФ, або покидати територію. 
 
«Російська Федерація зробила все можливе для того, щоб про Україну в Криму забули, щоб стерти українську ідентичність, навіть документально – нав’язавши паспорт і громадянство РФ. Люди не мали вибору, бо без російського паспорта кримчан позбавляли змоги вільно навчатись, лікуватись, працювати. Без російського паспорта, як нерезидент ти за 90 днів маєш виїхати з території півострова», – наголосив Ігор Поночовний.
 
За словами керівника прокуратури автономії, тих хто відмовлявся отримувати паспорти РФ з Криму депортовували. Все це робилося згідно з рішеннями окупаційних судів. Прокурори фіксують ці злочини. Вже є перші в Україні два вироки за депортацію цивільного населення, що є воєнним злочином – порушенням законів та звичаїв війни.
 

Повне інтерв'ю керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігоря Поночовного читайте на сайті видання «Телеграф».


кількість переглядів: 5007