Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.08.2023

Перейшли на бік ворога під час окупації Криму: до суду скеровано 5 обвинувальних актів

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальні акти стосовно 4 колишніх суддів та однієї працівниці прокуратури з Криму. Дії обвинувачених кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України). Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Встановлено, що після 2014 року обвинувачені зрадили присязі на вірність українському народу, перейшовши на службу до ворога.

При окупаційній владі вони почали працювати суддями у незаконно створених: Арбітражному суді Республіки Крим, Ленінському районному суді, Севастопольському міському суді та Балаклавському районному суді м. Севастополя. 

Інша обвинувачена також погодилася перейти на бік ворога та обійняти посаду у «прокуратурі Республіки Крим». Окупаційна прокурорка причетна до кримінального переслідування українських активістів Олександра Костенка та Андрія Коломійця, а також заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. 

Саме вона вимагала залишити без змін рішення «судів» на території Криму про продовження активістам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Як результат, незаконно створений «Верховний суд Республіки Крим» врахував позицію «прокурорки» та відмовив у задоволенні апеляційних скарг. 

Своїми діями і рішеннями обвинувачені сприяли становленню й зміцненню окупаційних судових органів та органів прокуратури на півострові, а також надавали допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими ТУ ДБР, розташованого у
м. Мелітополі.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 2926