Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.09.2023

Виправдовував російську агресії та закликав до знищення України: до суду скеровано обвинувальний акт стосовно кримського чиновника

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного заступника голови «Державної Ради Республіки Крим», який серед іншого виправдовує російську агресії та закликає до знищення України як держави.  

З початку повномасштабного вторгнення РФ, обвинувачений активно сприяє ворогу та бере участь у різних політичних заходах з підтримки збройної агресії проти України.

До прикладу, минулого року окупаційний посадовець, виступаючи на пропагандистському телебаченні, закликав до окупації міст Одеси, Миколаєва та Дніпра, а також заявляв про необхідність приєднання їх до так званого «Кримського федерального округу». Окрім цього, у своїх виступах він  виправдовував проведення незаконного окупаційного референдуму у 2022 році, а також закликав до «ліквідації України як держави» та її влади.

Після 2014 року обвинувачений займав різні керівні посади у незаконно створених окупаційних органах. Зокрема, був помічником «члена Ради Федерації Федеральних Зборів РФ» Сергія Цекова. А з 2019 року чиновник став заступником голови «Державної Ради Республіки Крим».

Дії обвинуваченого кваліфіковано як:
- дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України);
- посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України);
- колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України);
- виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Чиновнику загрожує до 12 років позбавлення волі.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ СБУ в АР Крим.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1507