Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
07.09.2023

Порушення законів та звичаїв війни. Прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до відповідальності воєнних злочинців Криму

Незаконні обшуки, затримання, ув’язнення, катування, примусова мобілізація, депортація, пропаганда добровільного вступу до армії ворога серед дітей – це неповний перелік воєнних злочинів, які РФ та її окупаційна адміністрація вчиняє на тимчасово окупованій території півострова з 2014 року. 
 
Окупанти продовжують вчиняти дії, які є серйозними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права. Однак жоден з них не залишиться поза увагою правоохоронних органів автономії.
 
З початку окупації півострова російськими збройними силами у 2014 році, не маючи доступу до території, органи правопорядку автономії загалом розслідували 293 злочини щодо порушень законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). 
 
Підозри отримали 59 осіб, на розгляд судів скеровано 23 обвинувальні акти. Серед обвинувачених окупаційні судді, прокурори, військові комісари, співробітники ФСБ, учасники незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та керівники регіональних штабів «Юнармії».
 
За публічного обвинувачення прокуратури автономії за ст. 438 КК України судами, вже після початку повномасштабного вторгнення, було винесено 5 заочних вироків  щодо 6 осіб: 
- Перші в Україні вироки щодо двох окупаційних військових комісарів, які примушували кримчан служити в збройних силах країни-окупанта;
- Вирок стосовно двох співробітників «Управління ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю», які викрали, ув’язнили та катували українського активіста Олександра Костенка;
- Вирок «голові Армянського суду Республіки Крим», яка причетна до незаконної депортації кримчан;
- А також вирок стосовно «керівника регіонального штабу «Юнармії» м. Севастополя», який здійснював пропаганду добровільного вступу до збройних сил та інших силових відомств країни-окупанта серед дітей і підлітків.
 
Зазначених осіб засуджено до позбавлення волі на строк від 8 до 11 років.
 
Прокуратура автономії продовжує працювати задля реалізаії принципу невідворотності покарання.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя

кількість переглядів: 1827