Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
12.10.2023

Українці в окупованому Криму «іноземці» і не можуть володіти власними земельними ділянками: окупаційній судді загрожує довічне позбавлення волі

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 33-річної громадянки України, яка добровільно зайняла посаду в одному з окупаційних судів Криму. Її дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада) та ч. 7 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Обвинуваченій може загрожувати максимальна межа покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Встановили, що у 2022 році жінка стала «суддею» окупаційного Керченського міського суду Республіки Крим. На своїй посаді вона здійснювала правосуддя за законодавством ворога та ухвалювала рішення про позбавлення українців права власності на земельні ділянки. Свої незаконні дії обвинувачена мотивувала тим, що громадяни України на території окупованого півострова – «іноземці» і не мають права володіти власними земельними територіями. Хоча окупанти не мають на це законних підстав.

Загалом, перебуваючи на посаді «судді Керченського міського суду Республіки Крим», обвинувачена провела понад 300 судових засідань з розгляду цивільних та адміністративних справ, де рішення виносилися за російським законодавством. 

Своїми діями громадянка України сприяла зміцненню окупаційного режиму шляхом безпосередньої участі у функціонуванні незаконно створених судових органів на півострові. 

Спеціальне досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 
Пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1083