Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
03.04.2024

Публічно підтримують ворога: підозрюються три очільника освітніх та культурних закладів у Криму

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру трьом керівникам освітніх та культурних закладів півострова. Їхні дії кваліфіковано як колабораційна діяльність та пособництво державі-агресору (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України) та загрожує до 12 років позбавлення волі.
 
Встановлено, що у 2023 році громадяни України, перебуваючи на посадах: ректора «Кримського інженерно-педагогічного університету ім.  Февзі Якубова»; директора Муніципального бюджетного загальноосвітнього закладу «Середня загальноосвітня школа № 44 ім. Героя Росії Аліме Абденанова» округу Сімферополь Республіки Крим» ТА художнього керівника «Кримськотатарського ансамблю пісні та танцю «Хайтарма» Кримської державної філармонії», здійснювали інформаційну діяльність, спрямовану на підтримку держави-агресора.
 
Зокрема, підозрювані записали особисті відеозвернення пропагандистського характеру стосовно «внеску економічної, освітньої та культурної галузі у перемогу РФ у війні» та передали їх представникам проросійського телеканалу «Міллет» для розміщення у соціальній мережі під назвою «Ми з президентом та з армією Росії».
 
Використання у виступах «освітян» висловів «ми готуємо кадри для майбутнього нашої країни», «одне з головних завдань школи – виховати патріотів, які завжди готові стати на захист своєї батьківщини» мало на меті створення фальшивої картини підтримки окупантів мешканцями півострова, що є звичною для РФ політикою на окупованих територіях.
 
Отже, підозрювані здійснили інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором, а також публічно підтримали рішення та дії РФ, її збройних формувань та окупаційної адміністрації, з метою завдання шкоди Україні.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим, за оперативного супроводу ГУ СБУ в м. Києві та Київській області
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

 
Пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя
 

кількість переглядів: 120