Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
12.12.2017

Робота прокуратури АР Крим відразу була сфокусована на Міжнародний кримінальний суд, - Юрій Луценко (ФОТО)

12 грудня 2017 року у прокуратурі Автономної Республіки Крим відбувся брифінг Генерального прокурора України Ю. Луценка та прокурора Автономної Республіки Крим Г. Мамедова щодо скерування до Міжнародного кримінального суду перших інформаційних повідомлень за фактами незаконного привласнення майна на тимчасово окупованій території півострову Крим та примусового переміщення і видворення за рішенням судів окупаційної влади громадян України з території тимчасово окупованого півострову Крим.
Участь у заході також взяли народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу М. Джемілєв та виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини О. Павліченко.
Під час брифінгу Генеральний прокурор України Ю. Луценко відзначив проведену прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з неурядовими правозахисними організаціями, а саме Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіональним центром прав людини, активну роботу зі збору доказів вчинення на тимчасово окупованій території півострова Крим злочинів на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду, зокрема, воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
«Всі її досягнення у цьому питанні базуються на співпраці з неурядовими правозахисними організаціями, ставка на таку роботу визначає результативність, в тому числі, на міжнародному рівні», - сказав Ю. Луценко.
Він зазначив, що робота прокуратури автономії відразу була сфокусована на Міжнародний кримінальний суд і сьогодні прокуратурою передано два інформаційних повідомлення до цього органу правосуддя.
«У ході розслідування прокуратура Автономної Республіки Крим отримала відомості про захоплення на півострові більш ніж 4 тисячі українських підприємств. Загальна оцінка збитків, завданих державі становить більше трильйона гривень», - зазначив Генеральний прокурор України.
Генеральний прокурор підкреслив, що станом на сьогодні, за заявами потерпілих накладено арешт на майно у розмірі 1,6 млрд грн і робота у цьому напряму продовжується.
«Ми провели всі необхідні процедури, щоб арештувати це майно в рамках нашого законодавства, тож будь-яка зміна їх статусу буде переслідуватися згідно українських законів, а пізніше й міжнародних судових інстанцій», - додав Ю. Луценко.
За його словами, окрім захисту інтересів держави у Криму, прокуратура отримує звернення від приватних власників.
«Зараз інформаційне повідомлення щодо 10 фактів порушення приватного права власності на тимчасово окупованій території півострову Крим по семи відповідних кримінальних провадженнях скеровано до Міжнародного кримінального суду», - уточнив Ю. Луценко.
Генеральний прокурор висловив впевненість, що два кейси, якими є захист інтересів держави та приватної власності будуть визначальними для всього масиву власності на території Криму.
Також, він додав, що успіх однієї справи в МКС означатиме початок масових дій за аналогією: «перший результат через деякий час стане судовою практикою».
Прокурор Автономної Республіки Крим Г. Мамедов, у свою чергу, зупинився на інформаційному повідомленні, яке було скеровано до Міжнародного кримінального суду разом з правозахисними організаціями щодо примусового переміщення.
«Примусове переміщення, депортація, переміщення ув’язнених з Криму в місця позбавлення волі на території Російської Федерації, колонізація з числа громадян Російської Федерації – це є воєнними злочинами. Актуальність і серйозність цього злочину зумовлена тим, що тягне за собою зміну демографічної ситуації півострову, зміну складу його населення на користь громадян Російської Федерації і витіснення, а можливо - і повне викорінення українського населення, а також усього українського, що на цей момент є на півострові», - зазначив Г. Мамедов.
Також, прокурор Автономної Республіки Крим підкреслив, що воєнні злочини не мають строків давності, а тому - винні особи можуть бути притягнуті до відповідальності у будь-який час та вони не можуть бути амністовані.
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини О. Павліченко під час брифінгу повідомив, що організація почала займатися збором доказів порушення прав людини з початку конфлікту на Донбасі та захоплення Криму і найперше інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду було скеровано у листопаді 2016 році, яке стосувалося примусового переміщення осіб, які були засуджені і вироки щодо яких вступили в силу, з території Криму на територію Російської Федерації.
«Нашою організацією задокументовано більше тисячі випадків вимушеного переселення з території, де вони проживали на континентальну територію», - сказав О. Павліченко.
Він акцентував увагу на необхідності належного захисту свідків та висловив подяку за можливість співпрацювати з правоохоронними органами Криму.
Щодо великомасштабного заселення півострову Крим громадянами Російської Федерації висловився і Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу М. Джемілєв.
«Точних даних стосовно того, скільки росіян переїхало до Криму із 2014 року немає. За 3,5 роки окупації населення Криму збільшилося на 10%. Смертність збільшилася на 7,2%. Росія завела до Криму не менше півмільйона своїх громадян», - сказав лідер кримськотатарського народу.
Він погоджується, що всі ці порушення кваліфікуються як військові злочини. «Наше завдання, в першу чергу, завдання прокуратури Автономної Республіки Крим - фіксувати всі ці злочини і потім подавати в Міжнародний суд. Що стосується імплементації розширення Міжнародного суду, в квітні цього року було проміжне рішення Міжнародного суду в основному щодо расової дискримінації. Було визнано, що РФ абсолютно незаконно заборонила Меджліс кримськотатарського народу і рекомендувала найближчим часом відновити його діяльність», - заявив М. Джемілєв.


За матеріалами прес-служби прокуратури Автономної Республіки Крим

кількість переглядів: 2979