Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.05.2018

Депортація кримськотатарського народу – тяжкий злочин радянської влади проти людяності

Колектив прокуратури Автономної Республіки Крим висловлює глибоку скорботу з приводу чергової річниці депортації кримськотатарського народу.

Факт здійснення геноциду кримськотатарського народу для усіх є очевидним. Однак, задля встановлення історичної справедливості, необхідно надати належну правову оцінку цьому злочину радянської влади проти людяності.

У зв’язку з цим, прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення понад 225 тисяч кримських татар та інших народів, які проживали на території Кримської АРСР, у місця спецпоселень у непристосовані райони Радянського Союзу з метою їх знищення, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України (геноцид).

На сьогодні, у ході досудового розслідування допитано кількасот осіб, значна частина з яких  проживають на тимчасово окупованій території.

У ході здійснення досудового розслідування отримано інформацію з 53 державних архівів, 52 вищих навчальних закладів та 67 наукових бібліотек України, складено понад 100 протоколів огляду, у тому числі, документів, які стали підставою для здійснення геноциду.

За результатами досудового розслідування встановлено винуватість вищого керівництва Радянського союзу у вчиненні вказаного злочину.

Прокуратурою направлено міжнародно-правові доручення до Узбецької та Казахської республік, Російської Федерації.

Для встановлення дійсності історичних фактів, подій, суспільно-політичних процесів, які мали місце протягом 1944 року та у подальшому, оцінки прийнятих радянською владою нормативно-правових актів, якими супроводжувався геноцид, призначено комплексну судову історично-правову експертизу.

А також, для встановлення факту нелюдського поводження та його наслідків у вигляді численних смертей призначено комплексну безпеки життєдіяльності та медичну  експертизу.

Досудове розслідування триває.

Прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов: «Втрати України в зв'язку зі смертю від Голодомору склали 13% від загальної чисельності населення на початок 1932 року, за період Другої світової війни - 19,6% від загальної чисельності населення на 1 вересня 1939р., а кримських татар та інших національних груп за 1944- 1955 рр. - 24,7% від чисельності населення до початку депортації. В місцях спецпоселення від хвороб, епідемій та голоду померли майже половина (110 тисяч осіб) депортованих кримських татар. При самому транспортуванні не вдалося вижити великій кількості найуразливішої категорії - дітей та людей похилого віку (7 тисяч 890 осіб). Це підтверджує той факт, що умисно спланована депортація кримських татар в 1944 році і подальше їх перебування в місцях вигнання, є одним з широкомасштабних злочинів радянського режиму».

кількість переглядів: 2866