Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
22.06.2018

Прокурор АР Крим поінформував депутатів ВР про результати роботи прокуратури в умовах окупації

У п’ятницю, 22 червня, прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов, на виконання вимог Закону України «Про прокуратуру» щодо інформування про діяльність прокуратури, виступив перед депутатами Верховної Ради України (членами Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та Міжфракційного депутатського об’єднання «Крим») про результати роботи прокуратури Автономної Республіки Крим в умовах окупації.

Прокурор поінформував присутніх про усі напрями роботи прокуратури автономії, які є пріоритетними.
 

Зокрема, Гюндуз Мамедов зазначив, що розслідування злочинів проти основ національної безпеки було і залишається одним із пріоритетних напрямів роботи прокуратури.

«На сьогоднішній день до судів в порядку спеціального досудового розслідування та досудового розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами вчинення злочинів проти основ національної безпеки, скеровано 87 обвинувальних актів», - навів статистику прокурор АР Крим.

Він уточнив, що 62 обвинувальні акти за вчинення державної зради скеровано до судів відносно колишніх депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, 20 – відносно депутатів Севастопольської міської ради, 1 - відносно колишнього депутата Сімферопольської міської ради, 2 – відносно колишніх прокурорів, а також обвинувальний акт відносно заступника міністра спорту «Республіки Крим» і два дня тому у Дніпровському районному суді м. Києва було проведено підготовче засідання у кримінальному провадженні.

«З останніх резонансних кримінальних проваджень прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням за підозрою у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки, а саме: державної зради та посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, колишнього міністра охорони здоров’я «Республіки Крим», депутата Євпаторійської міської ради, керівника кримського відділення російського громадського руху «Волонтеры победы» та керівника «РИА новости Украина» Кирила Вишинського. Наразі тривають експертизи, після отримання результатів будуть складені обвинувальні акти, які підуть у суди», - сказав Гюндуз Мамедов.

Також, прокурор Автономної Республіки Крим повідомив, що на сьогодні встановлено понад 1000 осіб, які перейшли на роботу в незаконно створені правоохоронні органи і органи державної влади на півострові.

Ще одним пріоритетним напрямом роботи правоохоронних органів Криму є притягнення до відповідальності за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Так, прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у 5 кримінальних провадженнях за фактами незаконного заходу понад 600 суден в закриті порти Криму.

«В ході їх розслідування повідомлено про підозри чотирьом капітанам, три з яких оголошені у розшук, а також судами за клопотанням прокуратури заарештовано чотири судна, два з яких – іноземні», - сказав прокурор автономії.

Окрім цього, за фактами незаконного перетину тимчасово окупованої території півострову іноземними громадянами, уже встановлено персональні дані понад 200 іноземців, які відвідували Крим в порушення норм українського законодавства.

У зазначеній категорії кримінальних проваджень застосовується інститут міжнародно-правової допомоги.

«На сьогоднішній день до компетентних органів Турецької Республіки, Республіки Австрії та Федеративної Республіки Німеччина направлені запити про надання міжнародної правової допомоги у цих кримінальних провадженнях. Готуються запити і до інших держав», - уточнив Гюндуз Мамедов.

Також, він поінформував про роботу з виявлення, фіксації та розслідування кримінальних проваджень за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї бортами авіакомпаній.

Особливу увагу народних депутатів прокурор акцентував на розслідуванні кримінальних правопорушень, які відповідно до норм міжнародного гуманітарного права є воєнними злочинами і злочинами проти людяності, на які, в тому числі, поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду.

Ця категорія правопорушень в Кримінальному кодексі України охоплюється статтею 438 «Порушення законів та звичаїв війни».

«За результатами кропіткої роботи прокурорів із залученням експертів в галузі міжнародного гуманітарного права розроблена правова позиція з розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів», - зазначає прокурор.

За його словами, в рамках розпочатих кримінальних проваджень встановлюється злочинна мета РФ і окупаційної влади, яка полягає в приєднанні (анексії) Криму до РФ, зміні на окупованій території демографічної ситуації.

«Ця зміна здійснюється шляхом як насильницького переміщення проукраїнських громадян з території Криму, так і заселення її росіянами та іншими проросійськи налаштованими групами», - сказав Гюндуз Мамедов.

Серед основних злочинів, які вчиняються по відношенню до наших громадян в Криму: вбивства, тортури, викрадення, умисне знищення і привласнення майна, розтрата і привласнення національних цінностей на окупованій території, примус до проходження служби в армії РФ, переслідування з боку представників так званих «правоохоронних органів», зокрема, проведення обшуків, пред'явлення звинувачень, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб з грубим порушенням основоположних прав людини, етнічна та релігійна дискримінація.

Також, в рамках цього кримінального провадження розслідуються факти обмеження права на свободу мирних зібрань, порушення права на свободу вираження поглядів і свободу засобів масової інформації, порушення права на освіту рідною мовою та інші злочини.
«Я твердо вірю в верховенство права та кримінальну відповідальність за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності», - підкреслив Гюндуз Мамедов.
 
 

кількість переглядів: 4414