Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.08.2018

У прокуратурі АРК підвели підсумки роботи у першому півріччі 2018 року

В прокуратурі Автономної Республіки Крим під головуванням виконувача обов’язків прокурора АРК Миколи Іванця відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи прокуратури у першому півріччі 2018 року, шляхи підвищення ефективності діяльності та визначено першочергові завдання на наступний період в умовах законодавчих змін та тимчасової окупації півострова Крим.
 

«Враховуючи специфічні умови роботи, ми послідовно працюємо за визначеними раніше пріоритетними напрямами. В результаті у кримінальних провадженнях є оголошені підозри, до судів скеровуються обвинувальні акти. Однак цього не достатньо, попереду нас чекає ще багато роботи для того, щоб забезпечити реальне притягнення до відповідальності осіб, причетних до вчинення злочинів на півострові Крим, у тому числі пов’язаних з порушенням прав і свобод людини», - зазначив Микола Іванець.

На сьогодні цими напрямами є: процесуальне керівництво і розслідування злочинів проти основ національної безпеки, протидія порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, в тому числі морськими суднами та авіатранспортом.

Одним з основних пріоритетів роботи прокуратури Автономної Республіки Крим є розслідування кримінальних правопорушень, які відповідно до норм міжнародного гуманітарного права є воєнними злочинами і злочинами проти людяності, на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду та які охоплюються статтею 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни».
 

Окрім цього, під час оперативної наради звернуто увагу на представницьку діяльність.

«Незважаючи на суттєве звуження повноважень органів прокуратури щодо представництва інтересів держави в суді, упродовж першого півріччя поточного року прокуратурою Автономної Республіки Крим пред’явлено позовів (заяв) на загальну суму 9,7 мільйонів гривень. Судами розглянуто та задоволено три позови на суму 79 тисяч гривень. Відповідачами добровільно відшкодовано близько півмільйона гривень. Розгляд решти справ триває», - зазначив заступник прокурора Анатолій Коцура.

Також проводиться робота щодо притягнення до відповідальності іноземних авіакомпаній за польоти над тимчасового окупованою територією України.

Керівництвом прокуратури під час заходу порушувалося питання звернення громадян та їх вирішення.

Зокрема, зазначалося, що за звітний період до прокуратури автономії надійшло 560 звернень і позитивною тенденцією є те, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше ніж на 60 відсотків зменшилася кількість звернень, які у подальшому скеровувалися за належністю до інших відомств. Тобто порушені у зверненнях питання, відносяться саме до компетенції прокуратури Автономної Республіки Крим.
 

«Постійний контакт з жителями півострову та громадянами нашої держави, які вимушено переїхали до інших регіонів України, дуже важливий для прокуратури автономії. Ми використовуємо усі можливі канали комунікації для встановлення зв’язку з кримчанами. Порушення їх прав окупаційною владою не повинно бути без надання відповідної правової оцінки. Така позиція у прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова, аналогічна їй і у всіх заступників, така позиція та мотивація повинні бути у кожного працівника прокуратури», - звернувся до колективу прокуратури виконувач обов’язків прокурора АРК Микола Іванець.

кількість переглядів: 3525