Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.12.2018

ПРОКУРАТУРА АР КРИМ РОЗСЛІДУЄ НЕЗАКОННУ ДЕПОРТАЦІЮ ТА НАСИЛЬНИЦЬКЕ ПЕРЕМІЩЕННЯ МЕШКАНЦІВ КРИМУ З ПІВОСТРОВУ

10 грудня 2018 року представник прокуратури автономії Андрій Андросов прийняв участь у Національної правозахисної НеКонференції, присвяченої, зокрема, проблемним питанням ратифікації Римського Статуту, порушенню прав та свобод громадян України на тимчасово окупованих територіях, тощо.

Під час секції «Хто несе відповідальність за депортації кримчан?», представник прокуратури зазначив «Насильницьке переміщати мешканців Криму або піддівати їх депортації з півострову забороняється як нормами міжнародного гуманітарного права так й національним кримінальним законодавством України.

Так, згідно статті 438 Кримінального кодексу України порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Відповідно до статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (4 Женевська Конвенція), забороняється, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або на територію будь-якої іншої держави, незалежно від того, окупована вона чи ні».

Представник прокуратури автономії зазначив, що прокуратурою Автономної Республіки Крим внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, зокрема стосовно незаконної депортації та насильницького переміщення мешканців Криму з півострову.

кількість переглядів: 2619