Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.03.2020

Ігор Поночовний: "Вбивства, тортури, незаконні переслідування - це лише частина тих наслідків, до яких призвела окупація півострову замаскована під "референдум""


Шість років тому, 16 березня 2014 року, вже на фактично окупованому російськими військовими півострові Крим, було проведено незаконний "Референдум щодо статусу Криму". Таким чином, держава-окупант намагалась легітимізувати свої незаконні дії під час окупації півострову.

Ні Україна, ні світова спільнота не визнають проведення так званого «волевиявлення» під контролем російських військових. Більше того, українське законодавство не передбачає проведення референдуму на місцевому рівні, питання щодо зміни меж державного кордону повинно вирішуватися виключно на загальнонаціональному рівні.

Прокуратура АР Крим працює для захисту прав і свобод кримчан та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до окупації півострова. Наразі нами скеровано до суду 91 обвинувальний акт щодо депутатів кримського парламенту та Севастопольської міської ради, які голосували за проведення вищезазначеного референдуму. На сьогодні вже маємо два вироки відносно колишніх депутатів Верховної Ради АР Крим, яких засуджено до 12 та 14 років позбавлення волі. Також повідомлено про підозру у вчиненні державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади та оголошено у розшук незаконно призначених Голову та одного з членів "Избирательной комиссии Республики Крым", які забезпечували організацію та проведення вищевказаного «референдуму».

«6 років окупації АР Крим та м. Севастополя супроводжуються систематичними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права: вбивства, тортури, незаконні переслідування, позбавлення волі, незаконний призов на службу до збройних сил держави-окупанта, депортація проукраїнського населення півострову та заміщення їх громадянами РФ – це лише частина тих наслідків, до яких призвела окупація півострову замаскована під «референдум» – зазначив прокурор автономії Ігор Поночовний.

кількість переглядів: 2052