Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.05.2021

Ігор Поночовний: «Для нас важливо не тільки реалізувати право знати правду про події 1944 року, а й встановити усіх осіб, причетних до вчинення злочину, що дає змогу відновлення історичної справедливості відносно цілого народу»

Сьогодні, 18 травня 2021 року, відбувся онлайн-брифінг керівника прокуратури автономії Ігоря Поночовного на тему: «Геноцид кримськотатарського народу 1944 року – злочин, який повторюється знову».

«В Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року. 77 років тому, для виправдання депортації кримськотатарського народу з півострова Крим, сталінський режим звинуватив кримських татар у начебто співпраці з гітлерівськими військами під час Другої світової війни. Таке рішення керівництва радянської влади мало катастрофічні наслідки для кримськотатарського народу та призвело до загибелі близько 50 тисяч осіб лише протягом перших 2 років виселення, що становило 25,1% від чисельності кримськотатарського народу в цілому. Непрямі демографічні втрати становили 80,3% усього народу» - зазначив керівник автономії.
 
 
Відносно корінного народу Криму було вчинено особливо тяжкий злочин з точки зору як національного, так і міжнародного права. Саме тому, з метою надання належної правової оцінки діям осіб, які причетні до вчинення цього злочину, що не має строків давності, прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом геноциду кримськотатарського народу (ч. 1 ст. 442 КК України).

Під час брифінгу Ігор Поночовний наголосив: «Для нас важливо було не тільки реалізувати право знати правду про ці жахливі події, а й встановити усіх осіб, причетних до вчинення злочину, що дасть змогу реалізувати принцип відновлення історичної справедливості відносно цілого народу».

 
У рамках кримінального провадження, процесуальне керівництво в якому здійснює прокуратура автономії, встановлені шляхи депортації кримськотатарського народу, оскільки у цьому і полягає специфіка вчинення злочину: народ переміщали з території Кримської АРСР, через територію сучасної України до спецпоселень, розташованих на території союзних республік та областей СPCP. Зокрема, у спецпоселеннях і були створені умови, розраховані на повне або часткове фізичне знищення кримських татар.

Також, у кримінальному провадженні зафіксовані і умови, в яких здійснювалось перевезення кримських татар з території півострова Крим. Це відбувалось у нелюдських умовах: наглухо закритих товарних вагонах від 70 до 100 осіб у кожному, без води,
нормальної їжі та місця для сну. При цьому час перевезення становив від 5 до 28 діб.
Після переміщення до спецпоселень було введено комендантський режим. Усіх працездатних одразу ж було направлено на роботи (будівництво, збір бавовни тощо). Забезпечення їжею у спецпоселеннях відбувалось наступним чином: працездатним видавали на добу 200 грам хліба, непрацездатним – 125, придатної питної води не було. У депортованих продовжували розвиватись захворювання на тиф, дизентерію, жовтуху, при цьому медична допомога їм не надавалась.

Окрім вищого керівництва Радянського Союзу, про яких ми повідомляли раніше, прокуратурою автономії в лютому цього року повідомлено про підозри і керівникам нижчої ланки, від наркомів до начальників оперативних секторів, які приймали безпосередню участь в депортації кримськотатарського народу.

 
«Вперше злочинним діям радянської влади по відношенню до кримськотатарського народу була дана саме юридична оцінка, тобто встановлено факт вчинення геноциду – особливо тяжкого злочину проти людяності, який не має строків давності, та встановлено осіб, причетних до його вчинення. Нажаль, сьогодні, складна сторінка історії кримськотатарського народу повторюється знову.  Кримських татар позбавляють права проживати на своїй історичній батьківщині – в Криму. Протягом семи останніх років, з початку окупації РФ півострова Крим, репресивна машина держави-окупанта знову почала переслідувати кримськотатарське населення Криму. Цього разу, через підтримку останніми територіальної цілісності України та релігійні переконання» - підсумував керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 
 
Реалізуючи політику, спрямовану на витіснення проукраїнського населення з півострову та заміщення його росіянами, держава-окупант та її окупаційна адміністрація в Криму проводять численні незаконні обшуки, здійснюють затримання та засудження кримчан за політичним та релігійними мотивами, примусово паспортизують громадян України російськими паспортами, привласнюють майно, незаконно примушують служити в ЗС РФ. Лише за офіційними даними, близько 50 тисяч кримчан були змушені виїхати з півострову на материкову частину України, проте, фактично кількість таких осіб значно більша.
Тобто, через 77 років після жахливих подій 18 травня 1944 року, нащадки жертв злочину геноциду знову змушені покидати свої домівки в Криму, втікаючи від іншого злочинного режиму.

кількість переглядів: 2437