Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.09.2021

Незаконне позбавлення волі та катування українців в окупованому Криму: прокуратура автономії кваліфікує такі дії як воєнний злочин

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя перекваліфікувала кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі п’ятьох громадян України в окупованому Криму, серед яких заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Дії окупантів кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).  
 

Також, у зв’язку із застосуванням до Нарімана Джелялова поводження, яке прирівнюється до катувань, під час його незаконного утримання, прокуратура АР Крим та м. Севастополя розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України. Зазначимо, що незаконне ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та є воєнним злочином, і відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду - злочином проти людяності.  
 

Що передувало: 3-4 вересня на території тимчасово окупованого півострова «правоохоронці» провели чергову хвилю незаконних обшуків у домівках представників кримськотатарського народу, після чого «силовики» вивезли їх у невідомому напрямку.  
 

У зв’язку з цим, правоохоронні органи автономії розпочали кримінальні провадження за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) та ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).   
 

 
Крім того, увечері 4 вересня, під будівлею окупаційного ФСБ РФ у м. Сімферополі окупаційні «правоохоронці» затримали ще 42 громадян, які намагались дізнатись інформацію щодо раніше затриманих співвітчизників. Активістів безпідставно звинуватили у нібито невиконанні правил поведінки при надзвичайній ситуації (ст. 20.6.1 КпАП РФ), що розцінюється «правоохоронцями» як адміністративне правопорушення та карається стягненням штрафу в розмірі від 1000 до 30 000 рублів.
 
Відомості про вказаний факт протиправних дій окупаційних «правоохоронців» також внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 146 КК України.
 

кількість переглядів: 1918