Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.09.2021

Порушення правил міжнародних польотів та судноплавства на території окупованого півострова: накладено арешти на 12 літаків та 4 судна-порушники

Прокуратурою автономії встановлені систематичні порушення правил міжнародних польотів та судноплавства на території тимчасово окупованого півострова.
 
 
Відтак, за клопотаннями прокуратури судом накладено арешти на 12 літаків російського авіаперевізника, що перевозили пасажирів з/до закритого пункту пропуску «Сімферополь-авіа», та 4 судна, що заходили до закритих портів та терміналів Кримського півострова,  таким чином, були засобом/знаряддям вчинення злочинів.
 
 
У рамках кримінального провадження розпочатого за ч. ч. 1, 2, 3 ст. 332-1, ст. 291, ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 332, та ст. 334 КК України встановлено, що російською авіакомпанією незаконно використовувались 12 пасажирських літаків марок «Boeing» та «Embraer» для неправомірного переправлення осіб через державний кордон України. Також встановлено, що не менш ніж 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення до АР Крим в порушення законодавства. Такі дії розглядаються прокуратурою автономії як порушення норм міжнародного права та як дії, що підривають суверенітет України.
 
 
Разом з тим, з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.
 
Завдяки співпраці та спільним зусиллям прокуратури автономії, державних органів і громадських організацій за останні роки спостерігається істотне зменшення кількості іноземних суден, що заходять до закритих портів Криму. До того ж іноземні судна з провідних морських держав взагалі не заходять до закритих гаваней півострова. Натомість порушують законодавство  переважно судна під прапором Росії, інколи - Сирії, Єгипту, Лівану, тобто країн,  з якими відсутня міжнародна співпраця на цьому напрямі.   
 
 
Нагадуємо, що в рамках зазначеного провадження за клопотанням прокуратури автономії загалом накладено арешти на 236 повітряних суден та 55 морських суден, які здійснювали регулярні пасажирські та інші перевезення до окупованого півострова, порушуючи норми міжнародного права та законодавство України.
Досудове розслідування здійснюється CУ ГУ СБУ в АР Крим.  
 

кількість переглядів: 3682