Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
04.10.2021

Незаконні призовні кампанії в Криму: прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення винних до відповідальності

Прокуратура автономії продовжує системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які причетні до проведення на території тимчасово окупованого півострова Крим незаконних призовних кампаній до лав Збройних сил Російської Федерації.  Починаючи з 2015 року, окупанти незаконно провели 13 призовних кампаній, змусивши служити в Збройних силах РФ понад 34 тисяч кримчан, а 1 жовтня 2021 року окупаційна адміністрація розпочала чергову незаконну кампанію. Про це повідомив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний. 
 
Наразі, за процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування,  скеровано до суду обвинувальний акт стосовно «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушта Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
Обвинувачений, громадянин Російської Федерації, у 2018 році призначений на посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим». На вказаній посаді «комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, обвинувачений безпосередньо  розробляв плани та організовував проведення 5 призовних кампаній кримчан у відповідних районах. Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
«Ми встановили та повідомили про підозри у вчиненні воєнного злочину 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму, серед яких і так званий військовий комісар Республіки Крим. На розгляді в суді також перебуває обвинувальний акт стосовно «військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим», який скеровано в порядку спеціального досудового розслідування» - зазначає Ігор Поночовний.
 

кількість переглядів: 8703