Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.10.2021

Організація та забезпечення незаконних виборів до Держдуми РФ в окупованому Криму: «члену виборчої комісії» повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру «члену виборчої комісії Республіки Крим», за фактом організації та проведення незаконних виборів до Державної думи РФ на території АР Крим та м. Севастополя. Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст.109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб).
 

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України з 2010 року перебував у складі виборчої комісії АР Крим. У 2014 році, коли Російська Федерація намагалась легітимізувати окупацію півострова, підозрюваний увійшов до складу так званої «Комісії АР Крим по проведенню загальнокримського референдуму», забезпечивши його підготовку та проведення. Зокрема, шляхом утворення виборчих дільниць, їх організаційно-методичного, матеріально-технічного та документального забезпечення.
 

Надалі, підозрюваний продовжив свою незаконну діяльність, будучи «членом виборчої комісії з правом вирішального голосу», приймав участь в організації та проведенні нещодавніх виборів до Державної Думи РФ на території окупованого півострова. При цьому, на нього також було покладено обов’язки контролю за виготовленням та доставкою бюлетенів для проведення незаконних виборів.
 

Таким чином, своїми діями підозрюваний забезпечував функціонування окупаційного органу та сприяв представникам РФ у проведенні підривної діяльності на території України.
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 1790