Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.10.2021

Розповсюдження російської пропаганди із закликами до зміни меж території України: заочно судитимуть громадянина України

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України. Обвинуваченому інкримінується ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинено повторно за попередньою змовою осіб, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до десяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, на замовлення керівника інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина», який, в свою чергу, отримував замовлення від представників Російської Федерації, за грошову винагороду, писав пропагандистські статті антиукраїнського спрямування. У подальшому, публікації розміщувалися на вказаному ресурсі. Згідно з висновками судово-лінгвістичних семантико-текстуальних експертиз, у публікаціях обвинуваченого містяться висловлювання щодо зміни меж території, державного кордону України, у формі закликів, гасел, агітації з метою з’єднання з Росією. Частина української території – Автономна Республіка Крим у тексті статей розглядається, як суб’єкт Російської Федерації.
 
Окрім цього, обвинувачений виступав у засобах масової інформації,  виголошуючи тези щодо розпалювання ворожнечі і недовіри між жителями різних регіонів України. Вказане також підтверджується висновком психолого-лінгвістичної експертизи.
Розповсюдження вказаних матеріалів серед суспільства було частиною політики держави-окупанта щодо здійснення підривної діяльності проти України на шкоду державній та інформаційній безпеці України.
 
Нагадаємо, що 06 березня 2019 року обвинувальний акт щодо керівника інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» скеровано до суду.
Досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).
 

кількість переглядів: 2893