Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.11.2021

Кримінальне переслідування Голови Меджлісу кримськотатарського народу: окупаційному слідчому повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури автономії  повідомлено про підозру «слідчому з особливо важливих справ Головного слідчого комітету РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» за фактом незаконного кримінального переслідування Голови Меджлісу кримськотатарського народу у так званій «справі 26 лютого». Дії  підозрюваного кваліфіковано як воєнний злочин, а саме порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.
 
Підозрюваний безпосередньо реалізував політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.
Досудовим розслідуванням встановлено, що «слідчий», достовірно знаючи про законність проведення мітингу під будівлею парламенту АР Крим 26 лютого 2014 року, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми національного законодавства України, незаконно застосовував кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ під час «розслідування кримінальної справи» за фактом нібито організації масових безпорядків проукраїнськими активістами під час вказаного мітингу. «Слідство» проводилось однобічно, а докази збирались з єдиною метою – незаконно звинуватити особу у злочині, якого вона не вчиняла.
 
Відтак, виконуючи вказівки кураторів з РФ та окупаційної адміністрації, «слідчий» незаконно пред’явив обвинувачення керівнику Меджлісу кримськотатарського народу, склавши та підписавши у подальшому обвинувальний висновок.
 
У результаті таких дій, Верховний суд окупованого Криму заочно засудив вказаного громадянина України до шести років позбавлення волі з відбуванням в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 000 рублів та 200 годин обов'язкових робіт.
 
Нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «правоохоронець» незаконно застосовував законодавство РФ при кваліфікації подій, які фактично відбувалися до встановлення ефективного контролю Російської Федерації над територією півострова.
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 3593