Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.01.2022

Незаконне засудження заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу: заочно судитимуть окупаційного суддю

За процесуального керівництва прокуратури автономії, у порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Сімферопольського районного суду АР Крим за фактом порушення законів та звичаїв війни ( ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, обіймаючи посаду «судді» незаконно створеного «Сімферопольського районного суду Республіки Крим»  безпосередньо реалізував політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.
 
Так, у 2017 році, «суддя», достовірно знаючи, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права з моменту окупації на півострові діють виключно норми національного законодавства України, незаконно здійснював розгляд «обвинувального акту» відносно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу за фактом його виступу в прямому ефірі українського телеканалу «АТR» та, нібито, закликів до порушення територіальної цілісності РФ.  
 
Під час розгляду «справи», суддя незаконно керувався кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством Російської Федерації. Також проігнорував ряд доказів, що спростовували висунуте обвинувачення, у тому числі висновки експерта та спеціаліста, де зазначалось, що вказана публікація «не може сприяти порушенню територіальної цілісності РФ». Вказані дії свідчать про позбавлення права заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням ст. 64 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
У результаті, обвинувачений незаконно засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні, із забороною займатися публічною діяльністю протягом 2 років.
 
Раніше, в порядку спеціального досудового розслідування, прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно вказаного судді за фактом державної зради (ст. 111 КК України). Наразі він перебуває на розгляді у Шевченківському районному суді м. Києва. 
Досудове розслідування здійснювалось ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 2754