Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
17.08.2022

Прокуратура автономії підозрює у колабораційній діяльності окупаційного кримського суддю

За процесуального керівництва прокуратури автономії окупаційному судді Роздольненського районного суду АР Крим повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.
 
Вказаний «суддя» ще у 2014 році перейшов на службу до окупаційних судових органів на півострові, за вказаним фактом він обвинувачується у вчиненні державної зради за ст. 111 КК України, обвинувальний акт знаходиться на розгляді Святошинського районного суду м. Києві з 11.08.2021 року.
 
Однак, у березні 2022 року, указом президента РФ, його було добровільно призначено на посаду голови «Роздольненського районного суду Республіки Крим». У своїй роботі «суддя» незаконно керувався законодавством держави-окупанта та ухвалював рішення від імені РФ, хоча достеменно знав, що на території півострова діють виключно норми українського законодавства. Під його головуванням ухвалено 71 рішення у цивільних та 12 рішень у кримінальних справах. Таким чином, підозрюваний не лише сприяв становленню «судових органів» на півострові, а й продовжує забезпечення функціонування окупаційного режиму. 
 
Досудове розслідування здійснюється CУ ГУ СБУ в АР Крим.
 
Зазначимо, що ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності 15 березня 2022 року та дозволяє притягувати до відповідальності осіб, які у будь-якій формі співпрацюють з державою-окупантом.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.

кількість переглядів: 1977