Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.03.2023

Видворення громадян України з території півострова: судитимуть окупаційну суддю з Криму

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційної судді незаконно створеного Євпаторійського міського суду Республіки Крим, яка причетна до видворення українців з окупованого півострова.

Достовірно знаючи про окупацію українського Криму Збройними Силами РФ, обвинувачена безпосередньо реалізувала політику держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова та фактично забезпечувала незаконну депортацію українців.

Керуючись законодавством РФ, обвинувачена ухвалила рішення про видворення українців з території півострова. Своє рішення вона мотивувала, нібито, відсутністю  дозвільних документів та порушенням «правил перебування на території РФ». Однак громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів. Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання.

Дії обвинуваченої кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.

Фактично з самого початку окупації півострова, Росія розпочала зміну демографічного складу населення півострова. Кінцева мета якої полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ. Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року.

За вказаними фактами прокуратура автономії повідомила про підозри шістьом окупаційним суддям, 4 обвинувальних акти знаходяться на розгляді судів.

Спеціальне досудове розслідування – СУ ГУ НП в АР Крим і м. Севастополі.


Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 


кількість переглядів: 1156