Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.03.2018

Інформація до річниці проведення незаконного "референдуму" на території АР Крим та м. Севастополя

Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактами організації та проведення 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя незаконного референдуму за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 3 ст. 109, ч. 1, 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.
           
Досудовим розслідуванням встановлено, що 06.03.2014 у порушення низки положень законодавства України та міжнародно-правових норм депутати Верховної Ради АР Крим прийняли незаконну постанову № 1702-6/14 «О проведении общекрымского референдума», на який одним з питань виносилося, зокрема, питання про входження АР Крим до складу Російської Федерації на правах суб’єкта.
 
У подальшому на виконання незаконної постанови посадовими особами «Избирательной комиссии Республики Крым» організовано проведення референдуму, за результатами якого між РФ та представниками нелегітимного державного утворення «Республіка Крим» Аксьоновим С.В., Константиновим В.А. і Чалим О.М. підписано договір про входження території АР Крим та м. Севастополя до складу РФ.
 
«Вказані дії представників окупаційної влади у визначальний момент значним чином посприяли порушенню суверенітета, територіальної цілісності та недоторканності України, одже мають ознаки злочинів проти основ національної безпеки», - зазначає прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.
 
У ході досудового розслідування збирається інформація щодо встановлення осіб, якими організовано проведення так званого «референдуму», виборів депутатів до незаконно створеної Державної Ради Республіки Крим, Законодавчого зібрання міста Севастополя та органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованій території півострова Крим, а також свідків, які обізнані щодо обставин проведення зазначених виборів.
 
Крім того, підготовлено низку міжнародних правових доручень до країн Європи щодо допиту іноземних громадян, які брали участь у так званому «референдумі» на території кримського півострову як спостерігачі.
 
13.02.2018 у цьому кримінальному провадженні було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України особі, яка очолювала комісію АР Крим по проведенню загальнокримського референдуму. За попередньою інформацією вказана особа сприяє окупаційній владі у проведенні на території Криму незаконних виборів президента РФ.
 
«На даний час досудове розслідування триває та правоохоронні органи автономії продовжують збирати належну доказову базу щодо причетності до вчинення вказаних злочинів низки осіб», - додав прокурор автономії.

кількість переглядів: 3061