Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.06.2018

З моменту окупації Криму розпочато дев’ять кримінальних проваджень за фактами катувань

Щороку 26 червня відзначається Міжнародний день на підтримку жертв катувань.

Цей день проводиться з метою викорінювання катувань. Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, чи то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність, чи будь-який інший надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур.

Проте, з моменту тимчасової окупації Автономної Республіки Крим зафіксовано випадки катувань громадян України на території півострова.

Зазначені дії вчиняються як працівниками незаконно створеного органу «управління ФСБ РФ в Республіці Крим та м. Севастополі», інших органів окупаційної влади, так і представниками незаконного озброєного формування «Самооборона Криму».

Прокуратура Автономної Республіки Крим принципово реагує на такі факти.

Зокрема, здійснюється процесуальне керівництво у 9 кримінальних провадження, де серед іншого збираються докази причетності осіб до катування наших громадян на території півострова Крим.

Серед таких фактів: катування за проукраїнську позицію та спілкування українською мовою, катування з метою отримання визнавальних показів та неправдивих свідчень на інших осіб. До деяких потерпілих застосовувався електричний струм.

У кримінальному провадженні за фактом катування громадянина України із застосуванням електричного струму повідомлено про підозру «оперативному працівнику управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю».

Окрім цього, в рамках інших кримінальних проваджень, зокрема за фактами незаконного позбавлення волі, встановлюється інформація щодо майже 200 випадків нелюдського поводження з мешканцями півострову, значний відсоток яких може мати ознаки катувань.

Робота на даному напрямі триває.

кількість переглядів: 4721