Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
25.07.2018

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов провів координаційну нараду правоохоронних органів Криму

У вівторок, 24 липня, на виконання ст. 25 Закону України «Про прокуратуру», під головуванням прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова проведено координаційну нараду правоохоронних органів Криму щодо стану злочинності та розкриття злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території півострову упродовж шести місяців 2018 року.

Участь у нараді взяли керівники ГУ Нацполіції в АРК та м. Севастополі, ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим (з постійним місцем дислокації у м. Херсон), Головного управлыння та Митниці ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та представники Державної прикордонної служби України.

Під час вступного слова Гюндуз Мамедов зазначив, що це друга координаційна нарада з моменту тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Перша була проведена у 2016 році з метою визначення основних пріоритетів роботи правоохоронних органів автономії.

«За час мого перебування на посаді прокурора Автономної Республіки Крим я твердо переконався, що робота наших правоохоронних органів в умовах окупації значно складніша ніж у колег з регіональних підрозділів в інших областях», - сказав прокурор АР Крим.

Він додав, що попри це, на сьогоднішній день вже є чітке бачення яким чином повинні проводитися слідчі дії за умови відсутності території.

Також, прокурор звернув увагу присутніх на нерозумінні, яке панує в суспільстві, щодо того, чому ми говоримо про розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, в той час коли між Росією та Україною не відбувалося воєнних дій в Криму.

«Фактично не бомбилися будівлі, не стріляли ні в військових, ні в цивільне населення. Однак, сам факт тимчасової окупації території нашої держави говорить про те, що ми знаходимося в стані міжнародного збройного конфлікту. Територія окупована, відповідно все населення Автономної Республіки Крим і м. Севастополя знаходиться під захистом міжнародного гуманітарного права. Саме про це зазначається в ст. 2 Конвенції про захист цивільного населення під час війни», - пояснив Гюндуз Мамедов.

За його словами, порушення цих норм тягнуть за собою необхідність розслідування злочинів не інакше як воєнних злочинів. А на таку категорію правопорушень розповсюджується юрисдикція Міжнародного кримінального суду.
 

Окрім цього, на координаційній нараді порушувалося питання щодо незаконних заходів морських суден у закриті порти Криму, польотів авіабортів та порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї представниками іноземних країн для участі у різноманітних заходах, які проводяться окупаційною владою.

«Я неодноразово наголошував на необхідності використання інститутів спеціального досудового розслідування та механізмів міжнародно-правового співробітництва. Як це не прикро, але в повній мірі цього не відбувається. Так, у нас створені реєстри, які щоденно поповнюються порушниками українського законодавства, проте я вимагаю реальних кроків для притягнення винних осіб до відповідальності. Я повторю слова Президента України Петра Порошенка: ми повинні зробити Крим непідйомним для країни-окупанта. Коли перестануть ходити судна, літати літаки та їздити іноземні гастролери – це неодмінно пришвидшить цей процес», - сказав Гюндуз Мамедов. 

Також, прокурор АР Крим зазначив, що поряд з роботою, направленою на міжнародні судові інстанції, повинна продовжуватися робота і на національному рівні.

«За невеликий період часу прокуратурою до судів скеровано майже сотню обвинувальних актів за вчинення державної зради. Однак, переважна більшість з них, -  це обвинувальні акти відносно колишніх депутатів Верховної Ради АРК та Севастопольської міської ради. Я доручав встановити усіх державних службовців та представників правоохоронних органів, які працювали до окупації і, які перешли на службу до незаконно створених органів. На жаль, статистика така: половину осіб встановлено, але повідомлень про підозру та обвинувальних актів відносно цієї категорії осіб є не більше десяти», - підкреслив він.

Гюндуз Мамедов наголосив на необхідності активізації роботи і на цьому напрямі.

Окремо прокурор автономії акцентував увагу присутніх на налагодженні взаємодії з громадськими організаціями.

«Я на власному досвіді переконався, що громадські активісти є не лише тими, хто опікуються питаннями кримчан, а також й  джерелом важливої для слідства інформації та надійними партнерами в захисті прав людини і прискоренні процесу деокупації півострову Крим.

За результатами проведення координаційної наради керівниками правоохоронних органів схвалено спільну постанову, в якій визначено низку невідкладних заходів для реалізації їх до кінця поточного року.

кількість переглядів: 6910