Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
19.10.2018

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ПРОКУРАТУРИ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ В УМОВАХ ТИМЧАСОВОЇ ОКУПАЦІЇ ПІВОСТРОВА ЗА 2016-2018 РОКИ

  ВІСНИК ПРОКУРАТУРИ, №9, 2018   
       П’ятий рік триває окупація території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
      Верховна Рада України визначила датою початку тимчасової окупації АР Крим та міста Севастополя 20 лютого 2014 року. Хоча фактичне захоплення Верховної Ради АРК сталося 26 лютого 2014 року, порушення збройними силами РФ порядку перетину державного кордону та незаконне перебування на українській території з метою подальшої тимчасової окупації півострова відбулося раніше – ще 20 лютого 2014 року.
      З метоПрокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедовю виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію Указом Президента України, відповідно до наказу Генерального прокурора України Прокуратуру Автономної Республік Крим передислоковано в місто Київ
      Надалі – в 2015 та 2016 роках відповідно – на материкову частину України передислоковано Головне управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (в місто Одесу) і Головне управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим (з розташуванням у місті Херсоні).
      Таким чином, на материковій частині України функціонує система основних правоохоронних органів автономії.
Наказом Генерального прокурора України від 22 серпня 2016 року прокурором Автономної Республіки Крим призначено Мамедова Гюндуза Айдиновича.
      З урахуванням специфічних умов діяльності першочерговим завданням прокурора АРК було визначення пріоритетних напрямів, за якими прокуратура мала ефективно працювати в умовах окупації.
На сьогодні до таких напрямів віднесено:
– злочини проти основ національної безпеки України;
– воєнні злочини та злочини проти людяності;
– порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України (ТОТ) та виїзду з неї;
– представництво інтересів громадян та держави в суді.
      За період роботи на посаді прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова (із серпня 2016-го по серпень 2018 року) прокурори здійснювали процесуальне керівництво в 1444 кримінальних провадженнях, повідомлено про підозру у вчиненні злочину 176 особам.
      За вказаний період завершено досудове розслідування у 210 кримінальних провадженнях, з яких 128 – направлено до суду з обвинувальними актами, 80 – закрито і 2 – скеровано до суду з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності.
      До серпня 2016 року було завершено розслідування у 12 кримінальних провадженнях, з яких 5 – направлено до суду з обвинувальним актом, 6 – закрито і 1 – направлено до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.
 
| Державна зрада
 
      Із 128 кримінальних проваджень, направлених до суду з обвинувальними актами: 88 кримінальних проваджень було відкрито за фактами вчинення державної зради (ст. 111 КК України) колишніми депутатами Верховної Ради АРК, Севастопольської міської ради та інших; 13 – з ознаками корупції (ст.ст. 368, 369, 369-2 КК України); 7 – за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 КК України) тощо.
      За два роки перебування на посаді прокурора автономії Гюндуза Мамедова судом розглянуто та винесено рішення у 12 кримінальних провадженнях. З 2014-го по 2016 рік – один вирок суду за злочин, вчинений до окупації півострова.
      У провадженні слідчих правоохоронних органів автономії перебуває низка актуальних кримінальних проваджень за фактами вчинення державної зради колишніми працівниками правоохоронних та інших державних органів, до яких належать головні управління Міністерства доходів і зборів України в  АР Крим та місті Севастополі та Міністерства внутрішніх справ України в АР Крим, територіальне відділення Антимонопольного комітету України в АР Крим, Управління Державної пенітенціарної служби України в АР Крим та місті Севастополі та інші.
      Встановлено, що штатна чисельність працівників цих органів до окупації становила понад 19 тис. осіб. Слідчими прокуратури складено реєстр індивідуальних податкових номерів зазначених осіб, вживаються заходи для встановлення їхніх повних анкетних даних, а також їх причетність до окупації Криму.
 
| Порушення порядку перетину адміністративного кордону з ТОТ України
 
      У зв’язку з останніми змінами в законодавстві актуальним напрямом визначено протидію порушенням порядку перетину адміністративного кордону під час в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, в тому числі порушенням водного та повітряного простору.
      Прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 6 кримінальних провадженнях за фактами незаконного заходу понад 600 суден у закриті порти України. Під час їх розслідування повідомлено про підозру чотирьом капітанам, три з яких оголошено в розшук. На сьогодні судами за клопотанням прокуратури заарештовано чотири судна, в тому числі два іноземні.
      Також за фактами незаконного перетину адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією іноземними громадянами розпочато понад 30 кримінальних проваджень, які об’єднані в 6 кримінальних проваджень. Під час їх розслідування встановлено дані понад 200 осіб – іноземних громадян, які відвідали територію окупованого півострова всупереч українському законодавству.
      За фактом порушення правил міжнародних польотів прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, в якому містяться відомості про виконання авіалайнерами понад 19 тис. рейсів. Ця цифра зростає з дня у день. Польоти здійснюють близько 16 російських авіакомпаній. З огляду на те, що в 2014 році таких було 40, можемо говорити про тенденцію до зменшення кількості авіакомпаній-порушників.
      Кримінальні провадження зазначеної категорії здійснюються із застосуванням можливостей інституту міжнародно-правової допомоги. Зокрема, міжнародно-правові доручення направлено до Турецької Республіки, Республіки Австрія та Федеративної Республіки Німеччина. Крім того, прокуратура направляє ці матеріали у фіскальні органи України для вжиття заходів відповідно до Міжнародної конвенції про адміністративну взаємодопомогу у сфері митних відносин і двосторонніх угод у сфері протидії митним правопорушенням.
 
| Воєнні злочини та злочини проти людяності
 
      Одним із основних напрямів роботи правоохоронних органів Автономної Республіки Крим є розслідування кримінальних правопорушень, які згідно з нормами міжнародного гуманітарного права є воєнними злочинами і злочинами проти людяності, на які, зокрема, поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду.
      Ця категорія правопорушень в Кримінальному кодексі України охоплюється ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни».
      Внаслідок копіткої роботи прокурорів і залучених експертів у галузі міжнародного права розроблено правову позицію з розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів.
      Так, у межах розпочатих кримінальних проваджень встановлюється злочинна мета Російської Федерації та окупаційної влади, яка полягає в приєднанні (анексії) Криму до Російської Федерації, зміні на окупованій території демографічної ситуації. Ця зміна здійснюється шляхом як насильницького переміщення проукраїнських громадян із території півострова, так і заселення її громадянами РФ та іншими проросійськи налаштованими групами. Зокрема, російським режимом і окупаційною владою вчиняються злочини таких категорій.
 
| Вбивства (насильницькі зникнення), катування
 
      Так, Головним управлінням Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі здійснюється досудове розслідування у 34 кримінальних провадженнях за фактами вчинення злочинів проти життя і здоров’я людини на тимчасово окупованій території півострова, в тому числі зникнення безвісти і навмисних вбивств кримських татар, проукраїнських активістів за ознаками злочинів, передбачених ст. 115 КК України.
      Також здійснюється процесуальне керівництво в 9 кримінальних провадженнях за ст. 127 КК України (катування).
 
| Переслідування з боку представників правоохоронних органів РФ (проведення обшуків, пред’явлення |звинувачень, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб з грубим порушенням |основоположних прав людини, етнічна та релігійна дискримінація)
 
      Прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях, зареєстрованих за фактами порушення прав людини на свободу і безпеку. Зокрема, слідчими ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі здійснюється досудове розслідування у понад 130 кримінальних провадженнях, розпочатих за більш ніж 250 фактами порушення конституційних прав громадян на тимчасово окупованій території півострова за ст.ст. 146 «Незаконне позбавлення волі», 162 «Порушення недоторканності житла» КК України. У зазначених кримінальних провадженнях зібрано близько 200 томів матеріалів.
      Здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом заборони на тимчасово окупованій території півострова Крим діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
      У кримінальному провадженні за фактами створення та участі у не передбаченому законом збройному формуванні «Самооборона Криму» встановлено 900 членів цього угруповання. Повідомлено про підозру 74 особам, яких оголошено у розшук.
 
| Примусове переміщення жителів з території півострова і заселення його громадянами Російської    |Федерації  (у  тому   числі депортація засуджених з території АР Крим у виправні установи на територію РФ |для відбування покарання)
 
      Встановлено, що понад 31 000 кримчан вимушено виїхали на материкову Україну, а 203 засуджені громадяни України незаконно переміщені в пенітенціарні установи на території РФ.
      За цими фактами, які відповідно до ст. 8 Римського статуту є воєнними злочинами, за погодженням з Генеральним прокурором України прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з громадськими організаціями «Українська Гельсінська спілка з прав людини» та «Регіональний центр прав людини» до Міжнародного кримінального суду направлено інформаційні повідомлення для початку розслідування цієї ситуації в Україні Прокурором МКС.
 

| Умисне знищення і привласнення майна, розтрата і привласнення національних цінностей на окупованій |території
 
      Організовано роботу зі збору інформації про факти незаконного та великомасштабного знищення та привласнення окупаційною «владою Криму» державного та приватного майна.
      Серед об’єктів, які протиправно націоналізовано незаконно створеними органами на тимчасово окупованій території півострова Крим: Міжнародний дитячий центр «Артек», військовий санаторій «Ялтинський», санаторій «Зорі України», міжнародний аеропорт «Сімферополь», низка майнових комплексів, що перебувають у сфері управління Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства оборони України, Фонду державного майна України тощо.
      Накладено арешт на незаконно націоналізоване державне майно вартістю 3 млрд 500 млн грн. Встановлено збитків державі Україна у розмірі близько 59 млрд 41 млн гривень.
      Прокуратурою автономії також здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами незаконного привласнення приватних майнових комплексів, які розпочато за заявами потерпілих осіб.
      Це дало підстави прокуратурі Автономної Республіки Крим спільно з громадськими організаціями підготувати і відправити в Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду відповідне інформаційне повідомлення. Робота на вказаному напрямі триває.
      Не залишаються поза увагою правоохоронних органів Криму факти незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, умисного знищення, руйнування або пошкодження пам’яток історії або культури на тимчасово окупованій території.
      Окремо дається правова оцінка незаконному примусу до проходження служби в армії РФ, обмеженню права на свободу мирних зібрань, на свободу вираження поглядів і свободу засобів масової інформації, порушенню права на освіту рідною мовою тощо.
 
| Представництво інтересів громадян та держави в суді
 
      Незважаючи на суттєве звуження повноважень органів прокуратури з представництва інтересів громадян і держави в суді та відсутність доступу до території, прокуратурою автономії направлено в суди позовів (заяв) на загальну суму 21,5 млн грн, судами задоволено 33 позови на загальну суму 11 млн 700 тис. гривень.
      Відповідачами добровільно відшкодовано близько півмільйона гривень. Розгляд інших справ триває.
      Розпочато роботу щодо притягнення до відповідальності російських авіакомпаній за польоти над Кримом. Так, рішенням господарського суду задоволено позов прокуратури про стягнення з російської авіакомпанії 354,4 тис. євро.
      Розпочато процедуру відновлення втрачених судових проваджень щодо повернення в державну власність нерухомого майна загальною вартістю близько 4,5 млн гривень.
      За втручання прокуратури Автономної Республіки Крим судом визнано недійсним договір купівлі-продажу будівель санаторію на узбережжі Чорного моря загальною вартістю близько 1 млн гривень.
      Сума за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, становить 14 млн 100 тис. грн. У власність держави повернуто земельні ділянки площею близько 30 гектарів.
      За втручання прокуратури визнано недійсним договір, який завдав збитків ПАТ «Чорноморнафтогаз» на суму понад 9 млн гривень.
 
| Комунікація та взаємодія
 
      Одним із важливих завдань оновленої прокуратури стало інформування громадськості про функціонування прокуратури як державного інституту, який всупереч окупації території півострова вживає заходів щодо захисту і відновлення порушених прав громадян.
      Прокуратура Автономної Республіки Крим активно використовує можливості соціальних мереж Facebook, Twitter, відеохостинг компанії YouTube та канал Telegram.
      З метою мінімізації негативних наслідків для потерпілих, для вжиття заходів під час розслідування кримінальних проваджень і притягнення винних осіб до відповідальності прокуратурою введено електронну форму для анонімних повідомлень про правопорушення.
      Також для ефективного діалогу між прокуратурою автономії та особами, потерпілими від окупації, і свідками порушень прав кримчан через Skype організовано онлайн-відеозв’язок з прокуратурою АР Крим.
      Особливістю діяльності прокуратури є налагодження тісних зв’язків з Меджлісом кримськотатарського народу, а також правозахисними організаціями, які опікуються питаннями захисту прав людини на тимчасово окупованій території півострова Крим: КримSOS, Кримською правозахисною групою, Майданом закордонних справ, Регіональним центром прав людини, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та іншими.
      Показово, що в минулому році порівняно з 2016 роком на понад 80% зросла загальна кількість звернень, що надходять у прокуратуру АР Крим.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 6317