Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.10.2018

Прокурор АРК: До кінця року розраховуємо отримати матеріали з Середньої Азії щодо депортації татар для завершення розслідування справи Сталіна-Берії

Прокуратура АРК очікує низку історичних документів і результати слідчих дій у Казахстані й Узбекистані, після чого має намір завершити розслідування справи проти радянських діячів Йосипа Сталіна та Лаврентія Берії через депортацію кримських татар.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" прокурор АРК Гюндуз Мамедов нагадав, що метою розслідування цієї справи є відновлення історичної справедливості та належна правова оцінка тих подій.

"Не говорити про винність цих осіб, все одно, що сказати, що не було злочину. Але злочин мав місце бути. Є жертви, є потерпілі, права яких має бути відновлено, наскільки це можливо", - наголосив він.

"Провадження перебуває на стадії завершення. На жаль, наразі ми не можемо завершити його повністю, оскільки наші клопотання, направлені до Казахстану, Узбекистану та РФ, до цього часу виконані", - розповів прокурор АРК.

За словами Г.Мамедова, в рамках міжнародно-правових доручень прокуратура АРК звернулася про надання низки історичних документів, а також проведення слідчих дій на території цих країн.

Відповідаючи на запитання про те, чи можна завершити розслідування без інформації від РФ із цього приводу, прокурор АРК сказав: "Думаю, що так. Уже на сьогодні зібрано велику кількість матеріалів. Слідчі прокуратури тривалий час працювали в архівах, з історичними матеріалами".

Він додав: "Сподіваємося, що цього року нам нададуть матеріали (з Середньої Азії - ІФ), і ми зможемо завершити кримінальне провадження".

Г.Мамедов нагадав, що в рамках розслідування цієї справи також здійснювалася історико-демографічна експертиза.

Як повідомлялося, українська прокуратура підписала підозру Й.Сталіну та Л.Берії в здійсненні геноциду з огляду на депортацію кримських татар - ч. 1 ст. 442 КК.

У грудні 2015 року прокуратура АР Крим розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп із території Кримської АРСР.

кількість переглядів: 2544