Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.11.2018

Представник прокуратури АР Крим взяла участь у 25-ій зустрічі Мережі з розслідування та кримінального переслідування геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів (Гаага, Королівство Нідерланди).

14-15 листопада відбулася 25-та зустріч Мережі з розслідування та кримінального переслідування геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів (European Network for investigation and prosecution of genocide, crimes against humanity and war crimes), яка функціоную при Євроюсті (Гаага, Королівство Нідерланди). Мережа забезпечує тісну співпрацю між національними органами влади, діючи в якості координаційного центру для практиків з обміну інформацією та досвідом з розслідування кримінальних проваджень щодо основних міжнародних злочинів; відповідає на практичні та юридичні питання переслідування винних у їх вчиненні.

 За сприяння Прокурора (від України) зі зв’язку для Євроюсту Мирослави Красноборової, у заході взяла участь представник прокуратури Автономної Республіки Крим Вікторія Мозгова з промовою щодо можливостей та форм співробітництва іноземних інституцій з органами прокуратури України під час розслідування міжнародних злочинів.

У ході виступу розкрито особливості діяльності органів прокуратури та правоохоронних органів України з розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які мають місце в Україні з початку 2014, в результаті міжнародного збройного конфлікту з Російською Федерацією.

Наголошено, що своїми діями Росія, в особі її вищого керівництва, порушила основоположні принципи міжнародного права, які є основою сучасних міждержавних відносин; що викликало дестабілізацію європейських основних цінностей і системи правової безпеки в Європі та в усьому світі.

Висловлено прагнення до співпраці з европейськими інституціями, зокрема, з   European Network for investigation and prosecution of genocide, crimes against humanity and war crimes, а також іноземними фахівцями-практиками з розслідування відповідних злочинів та притягнення, винних у їх вчиненні, до відповідальності.

За результатами зустрічі члени вищевказаної Європейської мережі прийняли низку рішень, серед яких зазначено про можливість співпраці з українською стороною з питань розслідування та переслідування злочинів, які вчиняються на території України.

Довідково: у  2016 році Генеральний прокурор України Юрій Луценко підписав Угоду про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції (Євроюстом).

Євроюст – європейське агентство, створене з метою координації та підвищення ефективності співпраці компетентних органів Європейського Союзу в кримінальному провадженні.

Вищезазначена Угода спрямована на посилення співробітництва між Україною і Євроюстом у боротьбі з тяжкими злочинами, зокрема організованою злочинністю і тероризмом.

кількість переглядів: 2989