Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.11.2018

Взаємодія з Міжнародним кримінальним судом – надійна гарантія невідворотності покарання за найбільш серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованій території України.

Сьогодні у приміщенні Верховної Ради України розпочав роботу 40-й щорічний форум «Парламентарі за глобальні дії» та 10-та консультативна Асамблея парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права. У заході взяли участь заступник прокурора Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний та заступник начальника відділу міжнародного співробітництва прокуратури Вікторія Ковальчак.

Парламентарі з більш ніж 40 країн світу зібралися, щоб поділитись досвідом імплементації положень Римського Статуту в національне законодавство з метою застосування найкращих практик для захисту громадян та держави від найбільш серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права: геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії.

Для України – це вкрай актуальна тема, оскільки з 2014 року територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя має статус тимчасово окупованої території внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Після рішення української влади прийняти юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України («Порушення законів та звичаїв війни») і розпочала роботу над збором доказів вчинення саме воєнних злочинів на території окупованого півострову.

На сьогодні прокуратурою АР Крим за погодженням з Генеральною прокуратурою України, спільно з українськими правозахисними неурядовими організаціями Українською Гельсінською Спілкою з Прав Людини та Регіональним Центром Прав Людини до Міжнародного кримінального суду надіслано 4 інформаційні повідомлення щодо переміщених та видворених осіб, переміщених засуджених, порушення права власності, а також призову  громадян України – жителів півострову Крим на службу в Збройних силах РФ.

«Необхідність ратифікації Римського Статуту підтверджується взятими Україною міжнародними зобов’язаннями. Цей крок дасть можливість Генеральній прокуратурі України повноцінно співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом та дозволить розширити можливості МКС для покарання винних за воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій на території Донецької, Луганської областей та в Криму», - наголосив під час свого виступу заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук.

Підтримує позицію щодо необхідності ратифікації Україною Римського статуту і прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов: «Ратифікувавши Римський Статут, наша держава продемонструє рішучій намір провести розслідування щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, що вчиняються на тимчасово окупованій українській території. Цей крок дозволить реалізувати принцип невідворотності покарання незалежно від соціального та політичного статусу винної особи та її громадянства»

кількість переглядів: 3619