Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.01.2019

Представники прокуратури АР Крим взяли участь у дискусії з питань використання у кримінальному провадженні процесуального інтерв’ю як спосіб розслідування злочинів

17 січня 2019 року представники прокуратури Автономної Республіки Крим – виконуючий обов’язки начальника відділу інформаційно-аналітичної, методичної роботи та координації правоохоронної діяльності В. Радіонов та заступник начальника відділу міжнародного співробітництва В. Ковальчак взяли участь в експертній дискусії «Процесуальне інтерв’ю як новий інструмент збору та фіксації інформації».

Про досвід впровадження та застосування процесуального інтерв’ю органами правопорядку в рамках здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень у країнах Великобританії, США, Канади, які розробили власні системи ґрунтуючись на моделі «PEACE», розказали міжнародні експерти: Енді Гріффітс (Австралія), Сержант Грег Яніцкі (Канада), Дарен Джей (Великобританія).

На думку експертів, в основі процесуального інтерв’ю лежать принципи міжособистісного спілкування, тобто - повага, етика та права людини. Спілкування побудоване на цих принципах стимулює співрозмовника до комунікації, відтак дозволяє слідству зібрати якомога більше такої інформації, повно, всебічно та об’єктивно встановити всі обставини вчиненого порушення.

Як зазначили спеціалісти, здобута інформація в результаті класичного допиту, інколи супроводжується маніпулятивними техніками, залякуванням, не може бути достовірною та надійною.

По-перше, інформація отримана з порушенням прав людини не є допустимою. По-друге, опинившись в таких умовах допиту, будь-яка особа відчуває певні переживання, а це сповільнює роботу мозку та пам’яті. Все це шкодить комунікації, відтак дуже сильно зменшує шанси слідства отримати якомога більше достовірної та надійної інформації.

Відтак процесуальне інтерв’ю містить переваги порівняно з класичним допитом, особливо в розслідуванні серйозних порушень прав людини.

Проведення заходу відбулося за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

кількість переглядів: 2528