Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.01.2019

ДО МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ ПЕРЕДАЛИ БІЛЬШЕ 700 СТОРІНОК ДОКАЗІВ ЗЛОЧИНІВ РФ

У грудні  2018 року прокуратура АР Крим разом з ГО Регіональний центр прав людини передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) нове повідомлення, що містить докази злочинів РФ проти громадян України на окупованій території півострову. Нова інформація стосувалась депортації та незаконного позбавлення волі українських громадян, зокрема видворення 23 осіб, що на законних підставах прибули та перебували на території Криму. Загалом, до МКС було передано більше 700 сторінок доказів вчинення злочинів окупаційною владою  на території півострову.

Усі 23 громадянина були визнані винними у адміністративному правопорушенні та за рішенням місцевого  окупаційного суду отримали покарання у вигляді штрафу та примусового адміністративного видворення “за межі РФ”. До виконання рішення про видворення особи мали перебувати у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян, що знаходиться на території РФ в Краснодарському краї. Проте через тимчасову зупинку роботи Керченської переправи, окупаційна влада вирішила  вночі у кузові КАМАЗу вивезти затриманих громадян до КПВВ “Каланчак”.

«Зазначені дії можна кваліфікувати як воєнні злочини та злочини проти людяності. Зокрема цей випадок порушує статтю 49 Четвертої Женевської конвенції та норму 129 звичаєвого міжнародного гуманітарного права, а відповідно до статті 7 Римського статуту переміщення населення та його депортація є окремим різновидом злочинів проти людяності,» -зазначив представник прокуратури Автономної Республіки Крим, Андрій Андросов під час брифінгу 31 січня 2019 року у  приміщенні Українського кризового медіа-центру

«Видворення 23 громадян України може бути розглянуте і в контексті статті 8 Римського статуту як незаконне переміщення та незаконне позбавлення волі» - додав Андрій  Андросов.

Повідомлення до Офісу прокурора МКС містить звернення про проведення попереднього вивчення ситуації, зокрема, в контексті видворення та позбавлення волі 23 українських громадян для ініціювання розслідування ситуації по Україні в контексті російської агресії.

кількість переглядів: 3536